Yönetim kurulu başkanı
Chairperson of board of directors
- Tez No: 693016
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE KALENDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yönetim kurulu başkanı, Yönetim kurulu toplantısı, Başkan yardımcısı, Bilgi alma hakkı, Yönetim kurulunun işleyişi, Chairperson of the board of directors, Board meeting, Vice chairperson, Right to request information, Functioning of the board of directors
- Yıl: 2021
- Dil: Almanca
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
“Yönetim Kurulu Başkanı”bir anonim şirketteki en önemli pozisyondur. Zira anonim şirketin idare ve temsil organı yönetim kuruludur. Bir başka ifadeyle anonim şirket yönetim kurulu tarafından yönetilir. Genel kurul tarafından alınan kararlar, yönetim kurulu tarafından uygulanır. Yönetim kurulunun iyi bir şekilde çalışabilmesini sağlayacak olan ise başkandır. Ancak TTK'de yönetim kurulu başkanı hakkında ayrıntılı bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu kapsamda başkanlık makamının fonksiyonu, başkanın hakları ve yükümlülükleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Yönetim kurulu başkanı ile ilgili olarak uygulamada birçok soru işareti bulunmaktadır. Örneğin esas sözleşme ile başkanın atanıp atanamayacağı hususu önemli bir sorundur. Uygulamada esas sözleşmeyle başkan atandığı görülmektedir. Ancak bu uygulamanın TTK sistemine uygunluğu sorunludur. Ayrıca başkanın görev ve yetkilerinin ne olduğuyla ilgili birçok problem bulunmaktadır. Bu kapsamda, başkanın yönetim kurulu üyelerini ne şekilde toplantıya davet edeceği, toplantıların ne şekilde idare edileceği ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir. Örneğin başkanın bir üyeye kasıtlı olarak toplantıya çağırmaması, toplantıda üyelerinin konuşma hakkının sınırlandırılması, bir üyenin toplantıdan çıkarılması veya toplantının ertelenmesi önemli sorunlardır. Yönetim kurulu başkanın, üyelerin bilgi alma ve inceleme hakkı bakımından da önemli bir rolü bulunmaktadır. Özellikle toplantı dışında bilgi alma hakkı bakımından başkanın sahip olduğu“izin”yetkisi önemli bir problemdir. Anonim şirketler uygulamasında başkanın sahip olduğu izin yetkisini kötüye kullanması sık rastlanılan bir durumdur. Hâl böyle olunca başkanın bu yetkisini kullanırken uyması gereken ilke ve kurallar incelenmiştir. TTK'de başkanın görev ve yetkileri ayrıntılı bir şekilde düzenlenmediğinden, bu çalışmada başkanın kanunda öngörülmeyen görev yetkileri de incelenmiştir. Özellikle divan başkanı olarak yönetim kurulu başkanının, anonim şirket genel kurulundaki yetkileri üzerine ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Chairperson of the Board of Directors”is the most significant position in a joint stock company. This is because, the management and representation body of the joint stock company is the board of directors. In other words, the joint stock company is managed by the board of directors. Resolutions taken by the general assembly are implemented by the board of directors. It is the chairperson who shall ensure the good functioning of the board of directors. However, the Turkish Commercial Code (“TCC”) does not contain a detailed provision regarding the chairperson of the board of directors. Within this context, the function of the aforesaid position, the rights and obligations of the chairperson are analyzed in detail. In practice, there are many question marks regarding the chairperson of the board of directors. For instance, whether the chairperson can be appointed by the articles of association is an important issue. In practice, it is observed that the chairperson is appointed by the articles of association. However, the conformity of this practice with the TCC system is problematic. Furthermore, there are many problems in respect of what the duties and authorities of the chairperson are. Within this context, the matters“how the chairperson shall invite the members of the board of directors to the meetings”and“how the meetings shall be managed”should be analyzed in detail. For instance, the cases where the chairperson does not deliberately invite a member to a meeting, where a members' right to speak is limited at a meeting, where a member is expelled from the meeting or the meeting is postponed represent crucial problems. The chairperson of the board of directors also has an important role in terms of the members' right to request information and review. The“permission”authority, held by the chairperson, represents a significant problem particularly in terms of the right to request information outside of the meetings. Abuse of the permission authority by the chairperson is a circumstance frequently encountered in the practice of joint stock companies. That being the case, an analysis is carried out on the principles and rules necessary to be observed by the chairperson while exercising this authority. Since the TCC does not comprehensively regulate the duties and authorities of the chairperson, this study also carries out an analysis on the chairperson's duties and authorities not prescribed by the Code. In particular, detailed explanations are given in respect of the authorities of the chairperson of the board of directors, as the chairperson of the council, in the general assemblies of joint stock companies.