19. yüzyıl'dan günümüze, figürde biçim bozma
The distortion in figure from the 19th century to the present day
- Tez No: 652533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN KAVUKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Biçim Bozma, Klasisizm, Modernizm, Figüratif Resim, Distortion in figure, Classicism, Modernism, Figurative Painting
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnsan dünyada var olduğundan bu yana sanatla hep iç içe olmuştur. Duygularını ve düşüncelerini aktarmada sanatı aracı olarak kullanan insan, her türlü düşüncesini duygusunu sanat yoluyla gelecek kuşaklara aktarmaya çalışmıştır. Gelişen çağa ve dünyaya paralel olarak sürekli bir değişim ve dönüşüm yaşayarak etkinliğini sürdüren sanat, bugün dahi gelişmeye devam etmektedir. Biçim konusu ise resim sanatının temelini oluşturan başlıca öğeler arasında yer almaktadır. Nasıl ki yaşanılan çağa paralel olarak plastik sanatlarda değişim ve dönüşüm süreci içerisine girmişse, resmin temel öğelerinden olan biçim konusu da sabit kalmayarak ilerlemiş ve yenilikleri bünyesinde barındırarak gelişim göstermiştir. 19.Yüzyıl günümüz sanatına figürde biçim bozmayı etkileyen etkenler, nedenleri, tarihsel süreçte ilerleyişi sanat akımları bağlamında irdelenerek, Türk sanatındaki yansıması ve biçim bozmanın sanattaki gelişimini takip ederek, dönüşümlerini saptamak hedeflenmiştir. Tezin birinci bölümünde biçim bozma, Biçim bozmayı doğuran nedenler ele alınırken toplumsal, sosyal ve kültürel etmenler gibi unsurlarında bütünüyle değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. İkinci bölümde, Klasik dönem koşulları içerisinde figürde biçim bozma konusu ele alınarak, ilgili sanatçıların çalışmalarına yer verilmiştir. 19.yüzyılda figürde biçim bozmayı içeren sanat akımları, düşünsel altyapıları ve örneklerle incelenmiştir. Tezin son bölümünde ise Türk sanatındaki yansıması ile ilgili olarak araştırma yapılmış ve sanatçıların eserleri üzerinden irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since humans existed in the world, they have always been intertwined with art. The human being who used art as a means of transferring his/her emotions and thoughts has tried to convey all kinds of his/her thoughts to future generations through art. Art, which continues its effectiveness by experiencing a continuous change and transformation in parallel with the developing age and the world, is still going through such transformation today. The issue of form is one of the main elements that constitute the basis of the art of painting. Just as plastic arts have entered into the process of change and transformation in parallel with the era lived, the issue of form, which is one of the fundamental elements of painting, has not remained constant and has evolved by incorporating progress and innovations. The aim of this study is to analyze the factors that have had an impact on distortion in figure in art from the 19th century to the present day, the reasons for it, and its progress throughout history within the context of art movements, and to determine its reflection on the Turkish art and its transformation in art by tracking figure distortion in art. In the first chapter of the thesis, while figure distortion and the causes that led to figure distortion were discussed, it was emphasized that social, social and cultural factors should also be evaluated as a whole. In the second chapter, the issue of distortion in figure was discussed within the conditions of the Classical period, and the works of the relevant artists were mentioned. The art movements including distortion in figure in the 19th century were examined through their intellectual backgrounds and examples. In the last chapter, a research was conducted on the reflection of distortion in figure on the Turkish art, and it was attempted to examine through the works of artists.