Dinamik matematik öğrenme nesnelerinin 10. sınıf öğrencilerinin başarılarına derse katılımlarına ve tutumlarına etkisi: uluslararası bir karşılaştırma
The effect of dynamic mathematics learning objects on 10th grade students' achievement, course participation and attitudes: an international comparison
- Tez No: 652643
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLAN GÜLCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: DMÖN, matematik öğretimi, etkili öğrenme, hızlı öğrenme, bilgisayar destekli matematik, DMLO, teaching mathematics, effective learning, rapid learning, computer-aided mathematics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, 5E öğrenme modeline göre 10. sınıf matematik dersinin II. dereceden denklemler ünitesi için tasarlanan Dinamik Matematik Öğrenme Nesnelerin (DMÖN)'lerin; Türkiye'de ve İran'da öğrenim gören öğrencilerin akademik başarılarına, tutumlarına ve derse katılımlarına etkisinin incelenmesidir. Ayrıca, uluslararasılaşma kapsamında Türkiye ve İran'ın eğitim şartları göz önünde bulundurularak 10. sınıf öğrencilerinin matematik dersinde DMÖN'leri kullanılmasının öğrenciler üzerindeki etkisi karşılaştırılmıştır. Yöntem: Bu araştırma karma araştırma yöntemlerindengömülü karma deseninde yürütülmüştür. Çalışmanın katılımcılarını İran'ın Tebriz şehrinde Şehid Mehdi Salek Lisesinden seçilen toplam 56 (28 deney grubu ve 28 öğrenci kontrol grubu) öğrenci ve Türkiye'de Erzurum İlinin Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesinden seçilen 56 öğrenci (28 öğrenci deney grubu ve 28 öğrenci kontrol grubu) oluşturmaktadır. Çalışmanın nicel bölümünde veri toplamak amacıyla akademik başarı testi, tutum ve derse katılım ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın nitel bölümünde ise veriler; öğrencilere ve matematik öğretmenlerine yönelik hazırlanan açık-uçlu anket formu ve araştırmacı tarafından hazırlanan günlük gözlem raporları aracılığıyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde Mann-Whitney U testi ve Wilcoxon testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizi için betimsel ve içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Her iki ülkenin deney grubu öğrencilerinin; matematik dersinde DMÖN'leri kullandıklarında; derse yönelik akademik başarılarının, tutumlarının ve katılımlarının olumlu etkilendiği ortaya çıkmıştır. Nitel verilerin analizinden elde edilen bulgulara göre her iki ülkenin matematik öğretmenleri ve öğrencileri matematik dersinde DMÖN'lerin kullanılmasının olumlu olduğunu belirtmiştir. Sonuç: DMÖN'lerle eğitim gören Türkiye ve İran deney grubu öğrencilerinin akademik başarı puanları, kontrol gruplarına göre daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye ve İran deney grubu öğrencilerinin tutum ve derse katılım puanları arasında anlamlı bir fark olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research, Turkey and Iran in 10th grade math class II. the use of Dynamic Mathematics Learning Objects (DMLO) according to the 5E learning model in order to explain the degree equations; It is the examination of the effect of students on their academic achievement, attitudes and class participation. In addition, the internationalization of education within the scope of Turkey and Iran, considering the conditions of 10th grade students in math classes DMLO of the impact on the use of students were compared. Method: This research was conducted in the embedded mixed pattern, one of the mixed research methods. The participants of the study in the city of Tabriz in Iran Shaheed total selected from Mehdi Salek High School 56 (28 experimental group and 28 students in the control group) Erzurum students and Turkey Province of selected from Mehmet Akif Ersoy Anatolian High School, 56 students (28 students in the experimental group and 28 students in the control group) constitute. In the quantitative part of the study, academic achievement test, attitude and class participation scale were used to collect data. In the qualitative part of the study, the data; It was collected through an open-ended questionnaire prepared for students and mathematics teachers and daily observation reports prepared by the researcher. Mann-Whitney U test and Wilcoxon test were used to analyze quantitative data. Descriptive and content analysis methods were used for the analysis of qualitative data.. Findings: The experimental group students of both countries; when they use DMLO's in mathematics lesson; It has been revealed that their academic achievements, attitudes and participation towards the lesson were positively affected. According to the findings obtained from the analysis of qualitative data, mathematics teachers and students of both countries stated that the use of DMLO's in mathematics lessons was positive. Conclusion: DMLO's studying with Turkey and academic achievement scores of students from the experimental group, Iran has appeared to be more than the control group. Turkey and Iran in the experimental group students' attitude and class participation points is said to be a significant difference.