İş yükü fazlalığı ile iş aile çatışması arasındaki ilişki: Kamu çalışanları üzerinde bir araştırma (MEB Ankara Merkez Teşkilatı örneğinde)
The relationship between excess workload and work-family conflict: A study on public employees (In the case of the Central Organization of the Ministry of National Education)
  1. Tez No: 652715
  2. Yazar: AYHET ATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ŞAHBUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İş Yükü, İş Yükü Fazlalığı, İş-Aile Çatışması, Work Load, Work Overload, Work-Family Conflict
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu araştırmanın amacı iş yükü, iş yükü algısı, iş yüküne etki eden unsurlar, iş- aile çatışması, iş-aile çatışmasının nedenlerinin açıklanmasının yanında iş yükü fazlalığı ile iş-aile çatışması arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır. Araştırma 2019 yılında Millî Eğitim Bakanlığı Ankara Merkez Teşkilatı çalışanlarından araştırmaya katılmaya gönüllü olanlarla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında veriler, anket yolu ile toplanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 23.0 İstatistik paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan Millî Eğitim Bakanlığı Ankara Merkez Teşkilatı personelinin iş yükünün, iş-aile çatışmasına etkisine yönelik kurulan modelin istatistiksel açıdan anlamlı olduğu görülmüş ve iş yükünün iş-aile çatışmasını etkilediği, iş yükü arttıkça, iş-aile çatışmasının da arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the relationship between workload and work-family conflict, as well as explaining the reasons for workload, workload perception, factors affecting workload, work-family conflict, work-family conflict. The research was conducted in 2019 with employees of the Ministry of National Education Ankara Central Organization who volunteered to participate in the study. Within the scope of the research, the data were collected through a questionnaire. While evaluating the findings obtained from the study, SPSS 23.0 Statistical package program was used for statistical analysis. It was observed that the model established for the effect of the workload of the personnel of the Ankara Central Organization of the Ministry of National Education participating in the study on the work-family conflict was statistically significant and it was observed that the workload affected the work-family conflict and the work-family conflict increased as the workload increased.