İşletmelerin uluslararasılaşma stratejilerinin ters lojistik faaliyetleri üzerindeki etkisi: Sivas işletmeleri uygulaması
The effect of internationalization strategies of enterprises on reverse logistics activities: Implementation of Sivas enterprises
  1. Tez No: 652738
  2. Yazar: MAİDE TAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUALLA AKÇADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İşletme, Uluslararası Pazarlama, Uluslararasılaşma Stratejisi, Tersine Lojistik, International Business, International Marketing, Internationalization Strategy, Reverse Logistics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Küreselleşmenin dünya genelinde varlığını hissettirmesiyle birlikte ülkeler arası sınırlar ortadan kalktığından, ulusal işletmeler için sadece yerel piyasalarda faaliyet göstermek yetersiz olmaktadır. Ulusal işletmeler, büyük rekabet ortamlarında varlıklarını sürdürmek, verimliliklerini arttırmak, ulaştıkları yeni müşteri portföyleri ile büyüme kapasitelerini ve kârlılıklarını artırmak için uluslararası pazarlarda faaliyete başlayarak uluslararası işletmeye dönüşmektedirler. İşletmeler uluslararası pazarlara açılırken doğru pazarlama karması ve ülke seçimi ile kendilerine uygun uluslararasılaşma stratejilerini belirlemeleri gerekmektedir. Uluslararası pazarlarda işletmeler arasında rekabet üstünlüğü kazanmanın diğer bir yolu da lojistik faaliyetler olmaktadır. Lojistik, ileri yönde bir süreç olarak algılanırken, tersine lojistik ise tam tersine yönde bir faaliyettir. Tersine lojistik, kullanılmış ürünlerin geri kazanımları için tüketicilerden geri alınarak uygun geri kazanım sürecinde değerlendirilmesidir. Böylece işletmelerin başarı ve rekabet gücünde, tersine lojistik faaliyetleri ileri lojistik faaliyetleri kadar avantaj sağlamaktadır. Buradan hareketle bu çalışma ile uluslararasılaşma stratejisi ve tersine lojistik uygulamaları hakkında bilgilere yer verdikten sonra uluslararasılaşma stratejisinin tersine lojistik faaliyetleri üzerindeki etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmanın sonucunda uluslararasılaşma stratejisinin tersine lojistik uygulamaları üzerinde etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since boundaries of countries are removed because globalization became crucial around the world, operating in merely local markets is not enough for international business enterprises. International businesses become international by operating in international market in order to continue their existence, to increase their productivity and to increase their growth capacity and profitability with customer portfolio that they have attained. Enterprises must establish internationalization strategies that are suitable for them by choosing the right marketing mix and the right target country when they get into the international markets. In international market, logistics is a way of obtaining the competitive edge among other enterprises. Whereas logistics is perceived as a progressive process, reverse logistics is an opposite directional progress. Reverse logistics, is increasing the value of used products by taking back these products in order to recycle the used products. Thus, reverse logistics helps enterprises to gain advantages as well as forward logistics operations in terms of success and competition. Based on this, information about the internationalization strategy and reverse logistics practices are included in this study. Then, with this study, it was aimed to determine the effect of internationalization strategy on the reverse logistics activities. As a result of the study, it was understood that the internationalization strategy was effective on reverse logistics applications.