Toplam faktör verimliliğinin belirleyicileri: Farklı gelir grupları için ampirik bir analiz
Determinants of total factor productivity: An ampirical analysis for different income groups
- Tez No: 652832
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SARIBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Toplam Faktör Verimliliği, Ekonomik Büyüme, Büyüme Muhasebesi, Genişletilmiş Ortalama Grup Tahmincisi, Temel Sebepler, Total Factor Productivity, Economic Growth, Growth Accounting, Augmented Mean Gruop Estimator, Fundamental Causes
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 375
Özet
Hem uzun-dönem ekonomik büyümenin kaynağı, hem de birçok faktörün ekonomik büyümeyi etkilemesini sağlayan bir kanal olması, TFV'ye büyüme literatüründe önemli bir yer vermektedir. Ayrıca TFV uzun-dönem ve kısa dönem ekonomik olgular arasında da bir bağlantı görevi yerine getirmektedir. Bu çalışmada, TFV artışı büyüme muhasebesi yöntemi ile hesaplandıktan sonra, TFV artışının belirleyicileri incelenmektedir. Üretim fonksiyonunun tahmininde ve TFV artışının belirleyicilerinin incelenmesinde Genişletilmiş Ortalama Grup (AMG) tahmincisi kullanılmıştır. Veri seti 1971-2017 dönemini ve 101 ülkeyi kapsamaktadır. Çalışmanın ele aldığı sorular, temel sebeplerin ekonomik büyümeyi hangi mekanizma üzerinden etkilediği ve kısa-dönem makro-ekonomik politikaların verimliliği ve dolayısıyla ekonomik büyümeyi nasıl etkilediğidir. Çalışmanın bulguları, ilgili dönem için TFV'deki artışın, ülkeler arasında farklılıklar göstermekle birlikte, ekonomik büyümenin ortalama yüzde 37'sini açıkladığını göstermektedir. Analizin ikinci kısmında çok sayıda belirleyicinin TFV artışı üzerindeki etkisi incelenmiştir Kısa-dönem faktörlerin yaklaşık etkisini temsil eden makro-ekonomik faktörlerin ve dış ticaret ile ilgili faktörlerin verimlilik üzendeki güçlü etkisi, kısadönem politikaların uzun-dönem ekonomik büyüme üzerinde kalıcı etkiler bıraktığına işaret etmektedir. Ancak ele alınan değişkenlerin verimlilik ile ilişkisi, ülkeler gruplara ayrıldıklarında farklılık göstermektedir. Çalışmanın temel sonucuna göre temel sebepler TFP artışını güçlü bir şekilde etkilemektedirler.
Özet (Çeviri)
TFP has an important place in the growth literature both because it is the only source of long-run economic growth and is a channel through which many of economic factors can effect economic growth. TFP also builds some links between long-run and short-run economical phenomenon. In this study, after calculation of TFP growth by using growth accounting methodology, its determinants are analized. The AMG (augmented mean grup) estimator is applied for both estimating production function and analyzing determinants of TFP growth. The data sets covers 1971-2017 and the sample consists of 101 countries. The main questions of this study are through which channels the fundamental causes effect economic growth and secondly, how short-run macroeconomical policies effect productivity and economic growth. The findings show that although the results differs across countries, TFP growth explains approximately 37 percent of economic growth on average. In the second part of analysis, the effect of a wide range of determinants on TFP growth is analyzed. The strong effects of macroeconomics and trade indicators which are shortrun economical variables show that short-run policies have persistant impact on long-run economic growth. Nevertheless, the relationship between productivity and its determinants differs across country groups. According to main result of the study, fundamental causes have strong effects on TFP growth.