Geri Dön

Toplam faktör verimliliğinin büyümesi, bileşenleri ve makroekonomik belirleyicileri: OECD ülkeleri için bir analiz

Growth, components and macroeconomic determinants of total factor productivity: An analysis for OECD countries

  1. Tez No: 697709
  2. Yazar: NADİDE YİĞİTELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİYE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 192

Özet

Sürdürülebilir büyümenin temel unsuru olan verimlilik, en yalın haliyle, emek, sermaye ve diğer üretim faktörlerinin ne düzeyde etkin kullanıldığını ifade eden bir kavramdır. Bu kavram, ekonomik birimlerin girdilerini çıktıya dönüştürme kabiliyetinin bir göstergesidir. Kişi başı gelir düzeyi açısından ülkeler arasında büyük ve artan farklılıkların olduğu ve faktör birikimlerinin bu farklılıkları tam olarak açıklayamadığı dikkate alındığında, verimlilik artışı ve verimlilik artışının makroekonomik belirleyenleri başat bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışma iki aşamalı ve çok katmanlı bir ampirik uygulamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, toplam faktör verimliliği (TFV) büyümesi ve bileşenleri, ikinci aşamada ise TFV'nin makroekonomik belirleyicileri ampirik yöntemler aracılığıyla analiz edilmektedir. TFV büyümesi ve bileşenleri 1970-2017 dönemine ilişkin olarak 28 OECD ülkesini içeren panel veri seti ve stokastik sınır analizi (SSA) yaklaşımıyla tahmin edilmektedir. Bu kapsamda, TFV'de analiz döneminde panel geneli için yıllık ortama %0,13 oranında artış meydana geldiği tespit edilmiştir. 1970'li ve 1980'li yılların başı ile küresel krizin yaşandığı 2008 ve 2009 yıllarında yıllık ortalama verimlilik düşüşü yaşandığı, en derin düşüşün ise %2,25 ile 2009 yılında ortaya çıktığı görülmektedir. TFV'deki büyümenin, teknik etkinlik ve ölçek etkinliğindeki iyileşmelerden çok, büyük ölçüde teknik ilerlemeye bağlı olduğu çalışmada tespit edilen bir diğer bulgudur. Çalışmanın sonraki aşamasında ise üretim faktörlerinin nitelik ve niceliğine etki eden faktörler analize dahil edilerek TFV'nin makroekonomik belirleyicileri tespit edilmektedir. Bu kapsamda ekonomik istikrar endeksi, yenilik endeksi, teknoloji yayılım endeksi, eğitim endeksi ve ekonomik özgürlük endeksi başlıkları altında beş endeks hesaplanmış ve panel regresyon yöntemi ile TFV'nin makroekonomik belirleyenleri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, TFV'yi belirleyen en önemli faktörün teknolojinin ülkeden ülkeye transfer mekanizmalarını gösteren teknoloji yayılım endeksi olduğunu göstermektedir. Bu değişkeni, eğitim endeksi takip etmektedir. Ekonominin yenilik kapasitesinin de TFV artışında önemli bir etkisinin olduğu tespit edilen bir diğer bulgudur. Analiz edilen dönem ve ülkeler kapsamında, ekonomik istikrar endeksi ile ekonomik özgürlük endeksinin de TFV üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunduğu ancak bu etkilerin büyüklüğünün diğer değişkenlere göre daha sınırlı olduğu çalışmanın diğer önemli bulgularıdır.

Özet (Çeviri)

Productivity, the fundamental element of sustainable growth, in the simplest definition, is the term that expresses the level of efficient use of labor, capital and other factors of production. This term is an indicator of the ability of economic units to transform their input into output. Considering large and increasing differences between countries in terms of per capita income levels and factor accumulations that cannot fully explain these differences, productivity growth and its macroeconomic determinants emerge as a dominant issue. The study consists of a two-stage and multi-layered empirical analysis. Firstly, the total factor productivity (TFP) growth and its components have been estimated for the period 1970-2017 using a panel data set of 28 OECD countries and a stochastic frontier analysis approach. It has been found that the average annual increase in TFP is 0.13% for the whole analysis period. The findings show that the average annual productivity declined in the early years of the 1970s and 1980s. The decline in productivity occurred again in 2008 with the start of the global economic crisis and hit a record in 2009 with 2.25% along the whole analysis period. Another finding in the study is that the growth of TFP is dependent mainly on technical progress rather than improvements in technical efficiency and scale efficiency. In the second stage of the study, the factors affecting the quality and the quantity of the factors of production are included in the analysis and the macroeconomic determinants of TFP are resolved. In this context, five indices have been calculated under the headings of economic stability index, innovation index, technology diffusion index, education index, and economic freedom index, and TFP has been analyzed via panel regression methods. The findings show that the most important factor determining TFP is the technology diffusion index, which shows the mechanisms of transfer of technology from country to country. This variable is followed by the education index. According to another finding, the innovation capacity of the economy also has a significant impact on the growth of TFP. Other important findings of the study are that within the scope of the period and countries analyzed, the economic stability index and the economic freedom index also have a significant effect on TFP, but the size of these effects is more limited than other variables.

Benzer Tezler

  1. Su stresi ve salisilik asit ön uygulamalarının fesleğen (Ocimum basilicum L.)'in fizyolojik parametreleri ve protein içeriğine etkileri

    Water stress and salicyclic acid priming effects on physiological parameters and protein contents of basil (Ocimum basilicum L.)

    MUHİTTİN KULAK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    BiyolojiKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Biyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ŞENGÜL KARAMAN

  2. Essays on global value chains and their macroeconomic effects

    Küresel değer zincirleri ve makroekonomik etkileri üzerine makaleler

    ABDULLAH ALTUN

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2017

    EkonomiGebze Teknik Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HALİT YANIKKAYA

  3. Türkiye'de ekonomik büyümenin kaynaklarının analizi

    Analysis of sources of economic growth in Turkey

    BAŞAK KARŞIYAKALI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    EkonomiDokuz Eylül Üniversitesi

    İktisat Bölümü

    DOÇ. DR. İLKİN BARAY

  4. The effect of human capital on economic growth: The case of Turkey 1960-2005

    Beşeri sermayenin büyümeye etkisi: Türkiye örneği 1960-2005

    AYŞE SEVENCAN AKCABELEN

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2010

    EkonometriYeditepe Üniversitesi

    İktisat Bölümü

    YRD. DOÇ. DR. VEDİT İNAL

  5. Determinants of economic growth in southeast Asian countries: Bayesian model averaging approach

    Güneydoğu Asya ülkelerinde ekonomik büyümenin belirleyicileri: Bayesci ortalama model yaklaşımı

    SUPATTRA MARAYA

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    EkonometriAnadolu Üniversitesi

    İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA ÖZER