Eleftherios Venizelos (1864-1936)
Eleftherios Venizelos (1864-1936)
  1. Tez No: 652893
  2. Yazar: MİNE YANARDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR SARISIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Girit, Balkan Savaşları, Eleftherios Venizelos, Yunanistan, Türkiye, Crete, Balkan Wars, Eleftherios Venizelos, Greece, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Eleftherios Venizelos Megali İdea'nın mimarı ve modern Yunanistan'ın en önemli siyaset adamıdır. 1864 yılında Osmanlı toprağına bağlı, Girit adasında doğmuştur. Girit'in Osmanlılar elinden alınması için birtakım ayaklanmalar düzenlemiştir. Atina'da Hukuk eğitimi gören Venizelos, Hukuk eğitimi sonrasında siyasete adım atarak 1910 yılında Yunanistan'ın Başbakanı olmuştur. Balkan Birliğiyle Osmanlı İmparatorluğu'na açtığı savaşta, Girit'in 1913 yılında Yunanistan'a bağlanmasını sağlamıştır. Balkan Savaşları'yla toprakları büyüyen Yunanistan, Megali İdea fikriyle İzmir'i ele geçirmek için, Yunan tarihinde Küçük Asya felaketine, Türk tarihinde Kurtuluş Savaşı'nın başlamasına sebep olmuştur. Eleftherios Venizelos'un başlattığı savaş her ne kadar başarısız olsa da hem Türk tarihi hem de Yunan tarihi açısından çok büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Eleftherios Venizelos was the architect of the Megali Idea and the most important politician of modern Greece. He was born in 1864 on the island of Crete, connected to Ottoman soil, and organized a series of uprisings in order to take Crete from the Ottomans. Venizelos, who studied law in Athens, became the Prime Minister of Greece in 1910 after stepping into politics after studying law. During the war against the Ottoman Empire with the Balkan Union, Crete was connected to Greece in 1913. Greece, whose territory grew with the Balkan wars, caused the Asia Minor disaster in Greek history and the Turkish War of Independence to begin in order to capture İzmir in Anatolia with the idea of Megali Idea. Although the war launched by Eleftherios Venizelos has failed, it is of great importance for both Turkish and Greek history.