Study of chaotic behaviour of nonlinear physiological signals
Doğrusal olmayan fizyolojik işaretlerde kaotik davranışın irdelenmesi
- Tez No: 65290
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOKOL SALİU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalp değişim sinyalleri, kaos, doğrusal olmayan sistemler, komplekslik, çekerler, . Heart rate variability, chaos, nonlinear systems, complexity, attractors. II
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ DOĞRUSAL OLMAYAN FİZYOLOJİK İŞARETLERDE KAOTIK DAVRANIŞIN İRDELENMESİ REMZİ ŞEKER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Sokol SALIU Yıl: 1997, Sayfa: 42 Jüri : Doç. Dr. Sokol SALIU : Prof. Dr. A. Hamit SERBEST : Prof. Dr. Ahmet BİRAND Bu çalışmada doğrusal olmayan sistemlerin davranış analizi için kullanılmakta olan ölçümler sulanmıştır. Sistemlerden elde edilen veri uzunluklarının bu ölçümler üzerine etkileri araştırılıp, ölçümlerin biyolojik sinyallere uygulanabilirlikleri incelenmiştir, ölçümler, standart kaotik sistem verileri yanında sinus ve rastgele gürültü ile test edilmiştir. Süreksiz sistemlerden alınmış olan veriler üzerinde yapılan testler, Korelasyon Boyutu, Yaklaşık Entropi, Lyapunov Üstelleri ve Tekerrür Çiziminin kısa veri boylan için uygulanabilir olduğunu göstermiştir. Aynı ölçüm teknikleri, kalp değişim verileri için de yapıldı ve kalp değişim verileri için en sabit ölçüm tekerrür çiziminden türetilmiş olan kesinlik oram olarak bulundu. Bu irdelemelerden sonra ölçümleri 1024 noktalık kalp değişim verilerine uyguladık ve uyku ile uyanık durumlar arasında ayrım yapabildiğimizi gördük. Ölçümleri kalp değişim verilerinin ilk ve son yansına uyguladığımızda, ölçümlerin veri boyutuna karşı hassas oldukları sonucunun doğrulandığını gördük.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STUDY OF CHAOTIC BEHAVIOUR OF NONLINEAR PHYSIOLOGICAL SIGNALS REMZİ ŞEKER DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Sokol SALIU Year: 1997, Pages: 42 Jury : Assoc. Prof. Dr. Sokol SALIU : Prof. Dr. A. Hamit SERBEST : Prof. Dr. Ahmet BÎRAND In this study we examined the effect of data length on validity of some measures used to assess nonlinear systems behaviour. Time series from some standard chaotic systems, sine wave and random noise were considered. We also have tested the nonlinear measures with HRV signals. We found out that for discrete models correlation dimension, approximate entropy, Lyapunov exponents and recurrence plot's derived measures, percent recurrence, determinism and deterministic ratio, were found reliable for short data length while the only robust measure according to the varying data length for HRV signals was found to be deterministic ratio which is a recurrence plot derived measure. We applied all the nonlinear measures considered in our study to 1024 points HRV signals recorded from six months old human babies. With this data length we saw that all measures were able to discriminate between quiet-sleep and wake states. We also examined the measures by applying them to first and second halves of HRV data. The results we obtained from the half-data shows that most of the measures are indeed sensitive to data length. '