Orhan Pamuk'un romanlarında ekfrasis
Ekfrasis in Orhan Pamuk's novels
  1. Tez No: 652916
  2. Yazar: ORHAN TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY ANAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Orhan Pamuk, Edebiyat, Ekfrasis, Görsel Sanatlar, Orhan Pamuk, Literature, Ekfrasis, Visual Arts
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Edebiyat ve görsel sanatlar arasındaki ilişki çok uzun zamandır incelenmektedir. İki güzel sanat arasındaki bu ilişki birçok araştırmaya konu olmuştur. Sanat yapıtlarının edebi eserlerde kullanımı karşımıza çeşitli şekillerde çıkmaktadır. Bu kullanım beraberinde yeni teknikleri de ortaya çıkarmıştır. Bu tekniklerden biri olan ekfrasis, 20. yy Batı eleştirmenleri tarafından ele alınmıştır. Daha sonra edebi eserler bu yöntemle incelenmeye başlanmıştır. Görsel sanat eserlerinin kelimelerle betimlenişi olarak kısaca tanımlayabileceğimiz bu kavram, Orhan Pamuk'un romanlarında incelenmiştir. Tezde, ilk olarak ekfrasis kavramının ne olduğu hakkında bilgi verilmektedir. Ardından kavramın başlangıçta nasıl ve neden kullanıldığı belirtilmiştir. Sonrasında da bu kavrama dair örnekler, Orhan Pamuk'un romanlarında verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The connection between literature and the visual arts has been studied for a very long time. This connection between the two Fine Arts has been the subject of many studies. The use of works of art in literary works appears in various ways. This use also revealed new techniques. One of these techniques, ekfrasis, 20. yy has been covered by Western critics. Later, literary works began to be studied by this method. This concept, which we can briefly describe as the description of visual works of art with words, has been studied in Orhan Pamuk's novels. In the dissertation, information is first provided about what the concept of ekfrasis is. Then it is stated how and why the concept was originally used. Examples of this concept are given in Orhan Pamuk's novels.