Erken evre ve geç evre gonartrozlu hastalarda ağrı, tibial eğim, fiziksel performans, dinamik denge ve işlevsellik seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of pain, tibial slope, physical performance, dynamic balance and functionality levels in early stage and late stage gonarthrosis patients
  1. Tez No: 652917
  2. Yazar: BEYZA NUR SOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIZ ERDOĞANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Gonartroz, ağrı, tibial eğim, fiziksel performans, Gonarthrosis, pain, tibial slope, physical performance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, erken evre ve geç evre gonartrozlu hastalarda ağrı, tibial eğim, fiziksel performans, dinamik denge ve işlevsel seviyenin karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Çalışmaya, Amerikan Romatoloji Derneği (ACR) ölçütlerine göre gonartroz tanısı konulmuş 56 gonartrozlu hasta dahil edildi. Hastalar, Kellgren-Lawrence ölçütleri esas alınarak erken evre (erken evre 1 ve erken evre 2) 28 kişi ve geç evre (geç evre 3 ve geç evre 4) 28 kişi olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik bilgileri alındıktan sonra ağrı seviyeleri Numerik Ağrı Skalası (NAS) ile, tibial eğimleri Tibia Proksimal Anatomik Aks (TPAA) ile, fiziksel performansları 30 saniye kalk otur testi, merdiven inip çıkma testi ve 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) mesafesi ile, dinamik dengeleri Y Denge Testi (YDT) ile, işlevsel seviyeleri ise Diz İncinme ve Osteoartrit Sonuç Skoru (KOOS) ile değerlendirildi. Gonartrozlu hastaların yaş ortalamaları 61,12±6,74 yıl, boy ortalamaları 161,84±8,03 cm, kilo ortalamaları ise 73,05±6,65 kg'dı. Erken evre ve geç evre gonartozlu hastaların ağrı şiddetleri, fiziksel performansları, dinamik dengeleri, işlevsel seviyeleri arasında anlamlı ilişki bulundu (p0.05). Sonuç olarak bu çalışmadaki gonartrozlu hastaların ilerleyen evrelerde ağrısının arttığı, fiziksel performansının, dinamik dengesinin ve işlevsel seviyesinin azaldığı, tibial eğiminin ise değişmediği görüldü. Bu nedenle gonartrozlu hastalarda erken evre sürecinden itibaren uygulanacak fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarının koruyucu olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare pain, tibial slope, physical performance, dynamic balance and functional level in patients with early and late gonarthrosis. Fifty-six patients with gonarthrosis diagnosed according to the American Society of Rheumatology (ACR) criteria were included in the study. Based on the Kellgren-Lawrence criteria, 28 patients with early stage (early stage 1 and early stage 2) gonarthrosis and 28 patients with late stage (late stage 3 and late stage 4) gonarthrosis were divided into two groups. After the demographic informations of the patients were obtained, the pain severity with Numerical Rating Scale (NRS), tibial slope with Tibial Proximal Anatomical Axis, Physical Performance with 30 Seconds Sit-Up Test, Stair Climbing Test, and 6 Minutes Walking Test (6MWT), dynamic balance with Y Balance Test (YBT), functional level with Knee İnjury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS) was evaluated. The mean age of the patients with gonarthrosis was 61.12 ± 6.74 years, their average height was 161.84 ± 8.03 cm, and their average weight was 73.05 ± 6.65 kg. A significant relationship was found between the severity pain, physical performances, dynamic balances and functional level of patients with early and late stage gonarthrosis (p0.05). As a result, it was seen the patients with gonarthrosis in the study in the later stages, pain severities, physical performance, dynamic balance and functional level decreased and tibial slope did not change. For this reason, it is thought that physiotherapy and rehabilitation programs to be applied starting from early stage can be protective in patients with gonarthrosis.