Prostat bezi lezyonları tanısında pırads V2 kullanılarak 3T MR cihazında multiparametrik prostat MR bulguları ile histopatolojik tanının retrospektif karşılaştırılması
Retrospective comparison of 3T multiparametric prostate MRİ findings and histopathological diagnosis using pirads V2 in the diagnosis of prostate gland lesions
- Tez No: 652958
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA ERGELEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: klinik olarak anlamlı kanser, prostat kanseri, PIRADS, multiparametrik prostat MRG, clinically significant prostate cancer, PIRADS, Mp-MRG
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı multiparametrik prostat MRG ile PIRADS skorlama sisteminin, klinik olarak anlamlı prostat kanserinin tanı ve taramasındaki etkinliğini araştırmaktır. Yöntem: Klinik, laboratuvar ve görüntüleme bulguları değerlendirmesi sonucu hastanemizde 77 TRUS eşliğinde biyopsi, 10 prostatektomi materyali olan toplamda 87 hastanın PACS görüntüleri iki ayrı radyolog tarafından, doku tanısı bilinmeden PIRADS v2.1'e uygun olarak ayrı ayrı raporlandı. Hazırlanan iki listede gözlemciler arası uyum bakıldıktan sonra farklı skorlanan hastalar üzerinde konsensüs sağlanıp, sonuçlar histopatolojik bulgularla karşılatırıldı. Bulgular: Bu çalışmada gözlemciler arası uyum katsayısı (Kappa) 0,644 bulundu. Çalışmamızda PIRADS 1-2-3 birlikte, 4-5 birlikte değerlendirildiğinde testin duyarlılığı %61 özgüllüğü %96 bulunmuştur. PIRADS 1-2 birlikte, 3-4-5 birlikte değerlendirildiğinde ise testin duyarlılığı %83' çıkmakta ancak özgüllüğü %64'e gerilemektedir. ADC değer ortalamaları arasında KOAK pozitif ve negatif grup arasında anlanlı fark olduğu görüldükten sonra kesme değeri 814x10-6 mm2/sn olarak belirlendi. ROC analizinde eğri altında kalan ADC için 0,759 olarak bulundu. PSA dansitesi için yapılan analizde kesme değeri 0,197 bulunmuştur. Sonuç: Prostat kanseri erkeklerde görülen en sık kanser olması sebebiyle tarama ve tanı testlerinin gelişim göstermesi önemlilik arz etmektedir. Ayrıntılı bir klinik ve laboratuar değerlendirmesi sonrası yapılan MP-MRG incelemesi artan tecrübeyle birlikte prostat kanserinin tanısında etkinliği kanıtlanmış bir görüntüleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Objective: : The aim of this study was to investigate the potential of PIRADS for detection of clinically significant prostate cancer using by Mp-MRI . Methods: : As a result of evaluation of clinical, laboratory and imaging findings, PACS images of 87 patients with 77 TRUS-guided biopsy and 10 prostatectomy materials in our hospital were reported separately by two radiologists in accordance with PIRADS v2.1, without the tissue diagnosis being known. Consensus was obtained on the scored patients and the results were compared with histopathological findings.. Results: In this study, the interobserver agreement coefficient (Kappa) was found to be 0.644. In our study, when PIRADS 1-2-3 and 4-5 were evaluated together, the sensitivity of the test was 61% and the specificity 96%.When PIRADS 1-2 is evaluated together and 3-4-5 together, the sensitivity of the test rises to 83%, but the specificity decreases to 64%. The cut-off ADC value was determined as 814x10-6 mm2 .In the ROC analysis, it was found to be 0.759 for the ADC under the curve. In the analysis for PSA density, the cut-off value was found to be 0.197. Conclusion: Since prostate cancer is the most common cancer in men, early diagnosis of the disease is vital. After a detailed clinical and laboratory evaluation, MP-MRI examination is an imaging method with proven efficiency in the diagnosis of prostate cancer with increasing experience.