Yoğun bakım hastalarında ötiroid hasta sendromu mortalite ilişkisi ve diğer prognostik belirteçlerle karşılaştırılması
Euthroid patient syndrome mortality relationship in intensive care patients and comparison with other prognostic markers
  1. Tez No: 653063
  2. Yazar: SÜLEYMAN GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BİLGİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ötiroid hasta sendromu, APACHE II skoru, Lökosit sayısı, CRP, LDH, aPTT, Albumin ve Mortalite, Euthyroid sick syndrome, APACHE II score, Leukocyte count, CRP, LDH, aPTT, Albumin and Mortality
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Ötiroid hasta sendromu ( ÖHS ), tiroid dışı hastalıklara bağlı olarak tiroid fonksiyonlarında oluşan anormallikleri ifade eder. Bu sendromda en sık düşük sT3 konsantrasyonu ile beraber normal TSH ve sT4 düzeyleri görülür. Yoğun bakımda yatan hastalarda mortalite oranı oldukça yüksektir. Bu calışmada yoğun bakım hastalarının mortalitesini tahmin etmemize yardımcı olan belirteçleri ve bunların birbirleriyle olan ilişkisini saptamaya çalıştık. Çalışmaya alınan 60 hastanın 35'i erkek (% 58.3), 25'i kadındı (% 41.6). Hipotiroidi veya hipertiroidi tanısı mevcut olan ya da konulan 4 hasta çalışmaya alınmadı ve 56 hastanın verileri değerlendirildi. Hastalarda mortaliteyi tahmin etmek için kullanılan belirteçler olarak; yaş, serumda lökosit sayısı, CRP (c reaktif protein), ESR (eritrosit sedimantasyon hızı), aPTT (aktive parsiyel tromboblastin zamanı), LDH (laktat dehidrogenaz), sT3 (serbest triiyodotironin), sT4 (serbest tiroksin), TSH (tirotropin, tiroid stimule edici hormon) olarak belirlendi. Çalışmamızda cinsiyet arasında ve ex ile taburcu olanlar arasında yaş ortalamaları istatistiksel olarak anlamlı değildi. Prognostik belirteçlerden, lökosit sayısı, CRP, aPTT, LDH, değerlerinin yüksekliği ile albumin değerinin düşüklüğü ve ötiroid hasta sendromu (sT3 düşük, sT4 ve TSH normal ) mortalite ile ilişkili bulundu. Ötiroid hasta sendromu ile diğer prognostik belirteçler arasında sadece aPTT değerindeki yükseklik ile bağlantı saptandı. Sonuç olarak yoğun bakım hastalarında mortalitenin tahmininde; lökosit sayısı, CRP, LDH, aPTT, albumin, sT3, sT4 ve TSH ölçümlerinin kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Euthyroid sick syndrome (OHS) refers to abnormalities in thyroid functions due to non-thyroid diseases. In this syndrome, normal TSH and fT4 levels are seen most frequently with low fT3 concentration. Mortality rate is very high in patients hospitalized in intensive care. In this study, we tried to determine the markers that help us to predict the mortality of intensive care patients and their relationship with each other. Of the 60 patients included in the study, 35 were male (58.3%) and 25 were female (41.6%). Four patients who were or were diagnosed with hypothyroidism or hyperthyroidism were not included in the study and the data of 56 patients were evaluated. As markers used to predict mortality in patients; age, serum leukocyte count, CRP (c reactive protein), ESR (erythrocyte sedimentation rate), aPTT (activated partial thromboblastin time), LDH (lactate dehydrogenase), fT3 (free triiodothyronine), fT4 (free thyroxine), TSH (thyrotropin, thyroid stimulating hormone). In our study, the mean age between gender and among those discharged with ex was not statistically significant. Among prognostic markers, high leukocyte count, CRP, aPTT, LDH, low albumin levels and euthyroid sick syndrome (fT3 low, fT4 and TSH normal) were found to be associated with mortality. Only a high aPTT value was associated with euthyroid sick syndrome and other prognostic markers. As a result, in predicting mortality in intensive care patients; It was concluded that leukocyte count, CRP, LDH, aPTT, albumin, fT3, fT4 and TSH measurements can be used.