Polikistik over sendromu tanılı genç kadınlarda depresyon/anksiyete ile cinsel fonksiyon bozukluğu ilişkisinin karşılaştırılması
Comparison of the relationship of depression / anxiety and sexual function disorder in young women with A diagnosed polycstic over syndrome
  1. Tez No: 653069
  2. Yazar: MERAL ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEVFİK YOLDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: polikistik over sendromu, depresyon, anksiyete, seksüel disfonksiyon, McCoy kadın cinsellik anketi, polycystic ovary syndrome, depression, anxiety, sexual dysfunction, McCoy female sexual questionnaire
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Polikistik over sendromu (PKOS) tanısı alan genç kadınlarda depresyon anksiyete ve seksüel fonksiyon bozukluğunun ilişkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya katılan PKOS tanılı bireylere (n:288) ve kontrol grubundaki bireylere (n:180) Rotterdam kriterleri baz alınarak tanı konulması üzerine siklus üçüncü gününde ultrason muayenesi yapılmıştır. Bu hastalarda biyokimyasal parametreler bakılıp, bel-kalça ölçümleri, boy ve kiloları öğrenilmiştir. Hastaların yaş, eğitim durumu, medeni hali, gebelik, doğum, ek hastalık, soygeçmiş bilgileri alınmış, Modifiye Ferriman-Gallwey skorları not edilmiştir. Hastalara McCoy kadın cinselliği anketi (MFSQ), Beck depresyon ve anksiyete ölçekleri dağıtılıp sonuçları kontrole geldiklerinde alınmıştır. Bulgular: Hastalarda yapılan demografik, psikolojik, fizik muayene ve biyokimyasal parametre karşılaştırmaları sonucu eğitim durumunun, gelir düzeyinin ve ultrason muayenesinden elde edilen bir bilgi olan folikül sayısının seksüel fonksiyon üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Demografik bilgilerden evde yaşayan kişi sayısının arttıkça anksiyete şiddetinin arttığı görülmüştür. Ek hastalığa sahip olanların ve sigara kullananların Mc beraberlik skoru düşük, gebelik yaşayanların ise Mc cinsellik skorunun düşük olduğu saptanmıştır. Anksiyetesi olan hastaların hem Mc beraberlik hem de Mc cinsellik değeri düşük saptanmıştır. Benzer şekilde depresyonu olan hastalarda da bu skorlar düşük olarak saptanmıştır. McCoy cinsellik ve beraberlik ölçütlerinin güvenilirlik katsayıları hesaplanmış olup Türk kadınlarında bu testin güvenilirliği gösterilmiştir. Sonuç: Depresyon ve anksiyete hem ayrı başına hem de birlikte olmak üzere PKOS'ta kadın seksüel fonksiyona negatif yönde etki etmektedir. Bu sebeple PKOS tanısı koyduğumuz hastalarda psikoseksüel yönden de hastaları değerlendirmek ve yönlendirmek gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective:It is aimed to detect the relationship between depression, anxiety and sexual dysfunction in young women diagnosed with polycystic ovary syndrome (PCOS). Material and Methods: Patients with PCOS (n: 288) and individuals without PCOS in control group (n: 180) were included in the study. Patients with PCOS were diagnosed based on Rotterdam criteria and with ultrasound examination performed on the third day of the cycle. Biochemical parameters, waist-hip measurements, height and weight of these patients were measured. The age, educational status, marital status, pregnancy-birth history, comorbidities, family history of the patients were asked. Modified Ferriman-Gallwey scores are noted. The McCoy female sexuality questionnaire (MFSQ), Beck depression and anxiety scales were distributed to the patients and the results were taken when they came again for control. Results: As a result of the comparisons of demographic, psychological, physical examination and biochemical parameters performed on the patients, it was seen that the educational status, income level and the number of follicles, which is an information obtained from the ultrasound examination, had an effect on sexual function. Demographic information shows that as the number of people living at home increases, the anxiety severity increases. It was found that those with additional diseases and smokers had a low Mc partnership score, while those with pregnancy had a low Mc sexuality score. Both Mc partnership and Mc sexuality values of patients with anxiety were found to be low. Similarly, these scores were found to be low in patients with depression. The reliability coefficients of McCoy sexuality and partnership criteria were calculated and the reliability of this test was demonstrated in Turkish women. Conclusion: Depression and anxiety negatively affect female sexual function in PCOS, both separately and together. For this reason, it is necessary to evaluate the patients not only clinic findings but also psychosexuality features in PCOS.