Gamechangers in new media: Streaming culture practices among a group of Netflix Turkey users
Yeni medyada ezber bozanlar: Netflix Türkiye kullanıcıları bağlamında streaming kültürü pratikleri
  1. Tez No: 653097
  2. Yazar: DİDEM TOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: yeni medya, ağ toplumu, streaming, kültür endüstrisi, kitle kültürü, internet, dijital kültür, yöndeşme, New Media, Network Society, streaming, culture industry, mass culture, Internet, digital culture, convergence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İçinde bulunduğumuz yüzyıl itibariyle kitle toplumu yerini ağ toplumuna bırakmıştır. Bu toplum bireyler arasında ağ ile sağlanan dijital temelli bir iletişim biçimini işaret etmesinin yanı sıra, internet ile birlikte gelişen yeni medya ortamlarının ortaya çıkardıkları sosyal dönüşümü ve onun yaşamsal pratiklerini de kapsar. Yirminci yüzyılın kitle toplumu kuramcıları; radyo, televizyon ve sinema gibi kitle iletişim araçlarını; etkiye açık ve pasif olarak konumlanan tüketiciyi yönlendirmek adına faaliyet gösteren, egemen ideolojinin taşıyıcıları olarak analiz etmişlerdir fakat yüzyılın sonunda gelişen ve yaygınlaşan internet teknolojisiyle beraber, kitle iletişim araçları da bu yeni teknolojiyle yöndeşmişlerdir. İnternet gibi yeni teknolojilerin gelişmesiyle beraber tanımlanan yeni medya kavramı ile eskinin pasif seyircilerinin, etkileşim halindeki interaktif katılımcılara dönüştükleri iddia edilmiştir. Bu yeni katılımcılar, içeriği sadece izlemez, ona sadece maruz kalmaz aynı zamanda katılımda bulunarak yorumlar, geri bildirim verir, dönüştürür ve etkileşime geçerler. Ayrıca yeni medya bünyesinde barındırdığı; yöndeşme, hiperdolayımlama, kişileştirme, yoğunlaşma gibi eğilimleriyle de kendisinden önceki geleneksel kitle iletişim araçlarıyla etkileşimini devam ettirirken aynı zamanda kendine has ortamlarını da icat etmiştir. Yeni medyanın bu ortamlarından biri de streaming servisleridir. İsteğe bağlı görüntü sağlama (video-on-demand) teknolojisi ve kültürel küreselleşme stratejisiyle yola çıkarak ulusaşırı hizmet veren streaming şirketleri dünyanın dört bir yanında milyonlarca kullanıcıya ulaşmaktadırlar. Bunlardan biri olan Netflix, Türkiye'deki bir buçuk milyondan fazla abonesiyle, ülkede en çok abonesi olan isteğe bağlı görüntü sağlayan streaming servisidir. Bu tez çalışmasında ülkede en çok aboneye sahip streaming platformu olan Netflix'in; izleyicide değiştirdiği seyir pratikleri ve alımlama biçimleri, Netflix Türkiye Orijinal içerikleri bağlamında analiz edilerek, platformun lokalleşme stratejilerinin izleyiciler tarafından ne şekilde alımlandığı araştırılmıştır. Anket çalışmasının yanı sıra, konuyla ilgili sektördeki uzmanlar ve akademisyenlerle derinlemesine mülakat yapılarak Netflix Türkiye Orijinal içerikleriyle beraber, geleneksel sinema ve televizyon içeriği ile yakınlaşan streaming platformlarının imkanları ve geleceği tartışılmıştır. İçerik oluşturmaya ve ulusaşırı hikaye anlatmaya yönelik işbirliklerine açık bir katılımcı profili olduğu saptanmış, internet üzerinden talebe bağlı görüntü yayınlayan global ve yerel platformların geleneksel kitle iletişim araçlarından yapılan yayınlara göre daha özgür biçim ve içeriğe sahip platformlar olarak alımlandıkları ve yeni bir seyir kültürünün öncüsü olarak görüldükleri bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our century that we experience unprecedented technological advances, mass society has been replaced by the network society. This society covers a social transformation and its vital practices, which are brought about by new media environments developing with the Internet, as well as pointing to a digital-based form of communication between individuals provided by the network. Mass society theorists of the 20th century analyzed mass media, such as radio, television, and cinema, as the transporters of the dominant ideology, operating in the name of directing the consumer who is open to influence and passively positioned. On the other hand, together with the development of internet technology and its widespread use at the end of the century, the mass media has also converged with this new technology. With the concept of New Media defined by the development of these new technologies such as the Internet, the fact that the former passive audiences turned into interactive participants has been asserted. These new participants not only watch the content and are not merely exposed to it, but also share and comment on it, provide feedback, transform it, and interact with it. While continuing its interaction with the traditional mass media, New Media has also invented its own mediums thanks to its embodied inclinations such as convergence, hyper-mediating, personification, and intensification. One of these platforms of New Media is streaming services. With video-on-demand technology and a cultural globalization strategy, transnational streaming companies are now able to reach millions of users worldwide. One of these companies, Netflix, with more than one and a half million subscribers, is the video-on-demand streaming service that has the most subscribers in Turkey. In this thesis, the watching practices and reception patterns that Netflix, the streaming platform with the most subscribers in the country, lead to change in the audience were analyzed in the context of Netflix Turkey's original content; and how the audiences perceived the platform's localization strategies were examined. In addition to the questionnaire study, in-depth interviews were conducted with experts and academics from the industry on the subject; and the possibilities and future of streaming platforms that converge with traditional cinema and television content, along with the original content of Netflix Turkey, were discussed. As a result, it was found that the collaborative profile of Netflix was open to cooperating with content creation and transnational storytelling. It was concluded that Netflix was perceived as platforms having more free format and content than traditional mass media broadcasts of transnational and national platforms and seen as a pioneer of a new watching culture, which provides video- on-demand streaming services on the Internet.