Türkiye'de Endüstri 4.0 ve çalışma yaşamının geleceği
Industry 4.0 in Turkey and the future of working life
  1. Tez No: 653109
  2. Yazar: MUSA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Çalışma Yaşamının Geleceği, Türkiye'de Endüstri 4.0, Industry 4.0, The Future of Working Life, Industry 4.0 in Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Endüstri devrimleri, insanlık tarihinin seyrini değiştirerek köklü değişimlerin yaşanmasına neden olan gelişmelerdir. Sanayi Devrimi ile birlikte ortaya çıkan üretim sisteminin makineleşme süreci, işlerin yapılma şekillerinin de değişmesine neden olmuştur. Endüstri Devrimi öncesinde, el tezgahlarında atölye ortamında yapılan üretim faaliyeti, daha sonra makinelerin üretim sistemine entegre olması sayesinde fabrikalara taşınmıştır. Fabrikaların artması; istihdam, çalışma koşulları ve üretim imkanlarının gelişmesine yol açmıştır. Endüstri 4.0, 2011 yılında Almanya'nın Hannover kentinde düzenlenen fuarda ortaya çıkmıştır. Dördüncü Sanayi Devrimi olarak bilinen Endüstri 4.0, üretimde otomasyon sisteminin endüstriyel internet tabanlı teknoloji ile donatılması ve uzaktan kontrol edilebilmesini mümkün kılmaktadır. Robotlar, Siber-Fiziksel Sistemler, sensörler, RFID gibi birçok teknolojiyi barındıran Endüstri 4.0, birçok niteliksiz ya da orta nitelikteki işin insan gücünün yerine robotlar ve otomasyon sistemi sayesinde yapılmasını sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı; endüstri alanında ortaya çıkan gelişmelerin neler olduğunu anlayarak, bu gelişmelere ayak uydurmanın önemini ortaya koymaktır. Endüstri devrimlerinin etkileri sadece endüstriyel alanda sınırlı kalmamaktadır. Ekonomik, sosyal ve kültürel değişimleri de beraberinde getirmektedir. Endüstri devrimlerinin ortaya çıkışı ile birlikte yarattığı dönüşümlerin yer aldığı bu çalışma içerisinde Endüstri 4.0'ın ortaya çıkış tarihine kadar yaşanan tüm teknolojik gelişmeler yer almaktadır. Endüstri öncesi dönemden başlayarak tarihsel sürecinin incelenmesiyle başlayan çalışma, aynı zamanda Endüstri 4.0'ın paradigmaları ve bileşenlerinin hakkında bilgi vermektedir.“Türkiye'de Endüstri 4.0 ve Çalışma Yaşamının Geleceği”, çalışmanın ana içeriğini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Industrial revolutions are developments that have changed the course of human history and caused radical improvements. The mechanization process of the production system, which emerged with the Industrial Revolution, also changed the way things were done. Before the Industrial Revolution, the production activity carried out in the workshop environment on hand looms was later moved to the factories thanks to the integration of the machines into the production system. Increasing in the factories is caused improvement in terms of employment facilities, working conditions and production opportunities. Industry 4.0 emerged in 2011 at the fair in Hannover, Germany. Industry 4.0, known as the Fourth Industrial Revolution, enables the automation system in production to be equipped with industrial internet-based technology and can be controlled remotely. Industry 4.0, which contains many technologies such as robots, cyber-physical systems, sensors, RFID, enables many unqualified or medium-quality jobs to be performed thanks to robots and automation system instead of manpower. The purpose of this study; To understand the developments in the field of industry and to reveal the importance of keeping up with these developments. The effects of industrial revolutions are not only limited in the industrial field. It brings with economic, social and cultural changes as well. In this study, containing the transformations created with the advent of the industrial revolutions, all the technological developments that have taken place until the emergence of Industry 4.0 are included. The study, which started with the examination of its historical process starting from the pre-industrial period, also provides information about the paradigms and components of Industry 4.0.“Industry 4.0 in Turkey and The Future of Working Life”constitutes the main content of the study.