Otel çalışanlarında bezdirinin (mobbing) işten ayrılma niyeti üzerine etkisi
Effect of mobbing on hotel employees turnover intention
  1. Tez No: 653108
  2. Yazar: ASMAR HAJIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otel, bezdiri, işten ayrıma niyeti, Hotel, mobbing, turnover intention
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
İş hayatında çokça kullanılan bezdiri kavramı, çalışan kişinin iş ortamında rahatsız, huzursuz edilmesi anlamlarını taşımaktadır. Bezdirme, iş ortamında bir grubun başka bir gruba ya da bir kişiye sistemli olarak uyguladığı, aşağılayıcı, haksız davranış ve sözlerdir. Bezdirinin uygulandığı işletmelerde etkin ve verimli çalışma ortamının var olması neredeyse imkânsız hale gelecektir. Emek yoğun bir sektör içerisinde yer alan ve çok sayıda personelin çalıştığı otel işletmelerinde bezdiri oldukça fazla yaşanan bir durumdur. Bezdiri birçok ülkede turizm sektörü dışında birçok sektörde görülmesine rağmen üzerinde yeteri kadar düşünülmemiş ve görmezden gelinmiş bir sorundur. Bezdiriyi uygulayan kişiler ve bezdiri mağduru kişiler bu süreçten oldukça etkilenmektedirler. Bezdiriyle karşı karşıya kalan birçok personel işten ayrılmak durumunda kalabilmektedir. Bu araştırmanın amacı otel çalışanlarında bezdirinin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinin araştırmasıdır. Bu araştırmanın örneklemini İstanbul'da çeşitli otellerde işgören 328 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada Bezdiri ölçeği ve İşten ayrılma niyeti ölçeği kullanılmıştır. Veri toplama araçları ile elde edilen veriler bilgisayar ortamına sayısal ifade olarak girilmiş ve bu veriler sosyal bilimler için istatistik paket programı (SPSS 25) kullanılarak istatistiksel analizleri yapılmıştır. Araştırmamızın bulgularına göre işten ayrılma niyeti, iş arkadaşları ile ilişkiler, tehdit ve taciz, iş ve kariyer ile engeller, özel yaşama müdahale puanları ile pozitif işe bağlılık puanları ile negatif ilişkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
The concept of mobbing, which is widely used in business life, that the employee is harassed and restless from the work environment. Mobbing is the harassing, humiliating, unfair behavior and words that a group applies systematically to another group or person in the business environment. It will be almost impossible to have an efficient and productive working environment in enterprises where mobbing is applied. Mobbing is a very common situation in hotel businesses, which are in a labor-intensive sector and employ many staff. Although Mobbing is seen in many sectors other than the tourism sector in many countries, it is a problem that is not considered enough and ignored. People who practice bezdiri and victims of mobbing are very affected by this process. Many personnel faced with mobbing may have to leave work. The aim of this study is to investigate the effect of mobbing on the intention to quit in hotel employees. The sample of this research is 328 people working in various hotels in Istanbul. Mobbing scale and intention to leave scale were used in the study. The data obtained by data collection tools were entered into the computer as a numerical expression and these data were analyzed using the statistical package program (SPSS 25) for social sciences. According to the findings of our study, the intention to quit, relations with colleagues, threats and harassment, work and career and obstacles, private life intervention scores, and positive job loyalty scores are negative.