İyi oluş ve örgütsel bağlılığın işten ayrılma niyetine etkisi: İnşaat sektöründe bir araştırma
The effect of well-being and organizational commitment on the intention to leave: A research in the construction sector
  1. Tez No: 653151
  2. Yazar: BÜŞRA KUMSAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İyi oluş, örgütsel bağlılık, işten ayrılma, Well-being, organizational commitment, leaving of employment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada; iyi oluş ve örgütsel bağlılık konuları incelenerek, inşaat sektöründe çalışan bireylerin işten ayrılma niyetlerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma geniş bir çalışma araştırmanın tasarımı, araştırmada kullanılan değişkenlerin birbiriyle olan ilişkisine yönelik araştırma modeli sunularak, modele ilişkin hipotezler üzerinde durulmuştur. Veri toplamada kullanılan anketler inşaat sektöründe çalışan 300 bireye uygulanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 24.0 yazılım programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada iki temel hipotez ve bunlarla ilişki alt hipotezler test edilmiştir. Bunlardan ilki çalışanların iyi oluş düzeylerinin işten ayrılma niyetine etkisidir. Üzerinde durulan ikinci temel hipotez ise örgütsel bağlılığın işten ayrılma niyetine etkidir. Çalışanlar üzerinde yapılan anketler belirlenen demografik değişkenlere göre analiz edilmiştir. Araştırma yapılırken yukarıda belirttiğim iki temel hipotezin sonucunun ortaya konması hedeflenmişti. Ama araştırma sonucunda, iyi oluşun aracılık rolü üstlendiği görülmüştür. Aynı zamanda örgütsel bağlılığın işten ayrılma niyetine etkisi, iyi oluşun işten ayrılma niyetine etkisinden fazladır. İyi oluşun etkisinin zayıf olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study; the mediating role of psychological well-being was examined in the relationship between organizational commitment and intention to leaving of employment. The research was carried out among the white collar personnel working in the construction industry.In the research, 300 pieces valid surveys were evaluated. In the research, three basic hypotheses have been tested as the effect of organizational commitment on the intention to leaving of employment, the effect of organizational commitment on the psychological well-being and the effect of psychological well-being in the relationship between intention to leaving of employment and organizational commitment. The data were analyzed with IBM SPSS 24.0 software. As a result of the analysis of the data, the mediating role of psychological well-being between organizational commitment and intention to leaving of employment was found statistically significant. A higher connection has been detected between the effect of organizational commitment on the intention to leaving of employment more than the effect of well-being on the intention to leaving of employment.