Liberalizm ve realizm teorilerinin ekonomi politiğinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of political economy of liberalism and realism theories
  1. Tez No: 653173
  2. Yazar: DURSUN MURAT DÜZGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR YASİN ASAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Politik Ekonomi, Realizm, Liberalizm, International Relations, International Political Economy, Realism, Liberalism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Realizm-Liberalim tartışması, akademik alan olarak Uluslararası İlişkiler' deki büyük tartışmalardan biridir. Disiplinin kurucu tartışması olarak bilinen bu tartışma sadece alan terminolojisinin oluşturulmasına katkıda bulunmamıştır, aynı zamanda sınırlarını da belirlemiştir. Bazıları bu tartışmanın rakip teorisyenler arasında gerçek bir teorik tartışmadan ziyade akademik bir kurgu ya da refleks olarak tasvir edilebileceğini iddia etse de sadece disiplinin geleceğini şekillendirmemiş, ayrıca hem uluslararası ilişkiler öğrencileri hem de politika yapıcılar için değerli bir referans noktası görevi görmektedir. Bu nedenle, iki geleneksel yaklaşımın etkili olan temel argümanları, kökleri ve aktörleri arasındaki ayrım doğru ve kapsamlı bir şekilde anlaşılmadığı sürece, disiplinin ve güncel tartışmalarını kavramak imkânsızdır. Uluslararası Politik Ekonomi (UPE) 1970'lerde özerk bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. Ulusal ve uluslararası politika ve ekonomi ilişkilerini artırmak, bir disiplin olarak uluslararası politik ekonomiye acil ihtiyaç oluşturmuştur. Bu noktada, daha geniş bir kapsama sahip olan uluslararası politik ekonomi, ulusal ve uluslararası politika ve ekonomi disiplinlerini kapsayan ortak bir alan olarak gelişim göstermiştir. UPE teorilerini Realisizm, Liberalizm ve Marksizm olmak üç ana teori ile açıklayabiliriz. Çalışma da, bugünün dünyasında, hem ulusal hem de uluslararası alanda siyaset ve ekonomi arasındaki ilişkileri değerlendirmek için liberalizm ve realizm teorilerinin ekonomi politiğinin karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Araştırma da UPE'nin tarihsel gelişimi, UPE'nin tanımı ve özellikleri UPE'de başlıca kuramsal teoriler ve yaklaşımlar, UPE'nin inceleme alanı ve sınırları, liberalizm ve realizm teorilerinin ekonomi politiğinin karşılaştırma konularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Realism-Liberalim debate is one of the major debates in International Relations as an academic field. This debate, known as the founding debate of the discipline, has not only contributed to the creation of field terminology, but has also set its limits. While some argue that this debate can be portrayed as an academic fiction or reflex rather than a true theoretical debate among competing theoreticians, it has not shaped the future of discipline alone. It also serves as a valuable reference point for international students and policy makers. Therefore, it is impossible to grasp the discipline and its current debates unless the distinction between the main arguments, roots and actors of the two traditional approaches is properly and comprehensively understood. International Political Economy (IPE) emerged as an autonomous discipline in the 1970s. Increasing national and international policy and economic relations has created an urgent need for international political economy as a discipline. At this point, the wider coverage has developed as a common area covering international political economy, national and international policy and economic disciplines. We can explain the UPE theories with three main theories: Realism, Liberalism and Marxism. In the study, a comparative analysis of the economic politics of liberalism and realism theories has been carried out in today's world to evaluate the relations between politics and the economy both nationally and internationally. In the research, the historical development of the international political economy, the definition and features of the international political economy, the main theoretical theories and approaches in the international political economy, the study area and boundaries of the international political economy, the comparison of the economic politics of the theories of liberalism and realism.