Fiber optik altyapı çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliği
Health and safety for fiber optic infrastructure works
  1. Tez No: 653210
  2. Yazar: BURCU DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜFİT GÜLGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kazalar, İnşaat Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Accidents, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: iş sağlığı ve güvenliği, fiber optik, altyapı çalışmaları, iş güvenliği yapısı, iş sağlığı ve güvenliğinde yetkili kurumlar, health and safety, fiber optic, infrastructure works, work security structure, authorized institutions in occupational health and safety
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Yapı sektörü birçok kişinin istihdam edilebildiği bir sektördür. Ülkeye birden fazla açıdan fazlasıyla değer katan bu sektörde iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları da büyük önem arz etmektedir. Avrupa ülkeleri iş sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye'ye nazaran çok daha ileri seviyedelerdir. Tez çalışmasında, fiber optiğin tarihi ve çeşitleri hakkında bilgi verilerek altyapı çalışmalarının nasıl gerçekleştiği anlatılmıştır. Fiber optik altyapı çalışmalarında kullanılan iş makineleri, yapılan işle ilgili verilmesi gereken eğitimler, iş kazalarına sebep olabilecek özel ve genel koşullar ile iş sağlığı ve güvenliği önemi araştırılmakta ve buna istinaden bazı Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasında iş sağlığı ve güvenliği tutumu konusunda karşılaştırmalar yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Construction is a sector that many employees can work in that area. Along with that this sector provides so many values to the country. Being in a position like that brings up the importance of occupational health and safety studies. Comparing with Turkey, European countries are much more developed in this aspect. In this thesis, by providing information about fiber optics history and types how the infrastructure works carried out is explained. Also, the machines used in fiber optic infrastructure works, the necessary education which should be given related with the job done, possible conditions which can be a cause of work accident both specifically and commonly, and the importance of occupational health and safety is being evaluated. Furthermore, comparisons of some European countries and Turkey with respect to their attitude towards occupational health and safety is done.