İki farklı lipid metabolizması indikatörüne KCNQ geninin yok edilmesinin etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of destruction of KCNQ gene in TWO different lipid metabolism indicators
  1. Tez No: 653209
  2. Yazar: GÖKHAN BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH AKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: CHREBP, Diyabet, Drosophila, KCNQ Gen ailesi, SREBP, CHREBP, Diabetes, Drosophila, KCNQ Gen family, SREBP
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Hastalıkların yaygınlığı, çeşitliliği, etkilediği sistemler çok farklı olduğundan nedenler, sonuçlar açığa kavuştukça ilişkilerin ne denli içiçe girmiş bir yapıda olduğu da ortaya çıkmaktadır. Örneğin hastalıklar nedenleri açısından bulaşıcı olan ve bulaşıcı olmayan hastalıklar (BOH'lar) diye ayrıldığında; etkilediği mekanizmalar bir noktada birleşerek benzeşmektedir. Aynı şekilde BOH'lar nedenleri açısından edinsel, doğuştan veya genetik nedenlerle oluşabilir. Bu çalışmada, gestasyonel diyabet, Uzun QT Sendromu gibi birçok metabolik ve nörolojik hastalıkla ilişkisi olduğu insan çalışmalarında gösterilen KCNQ gen ailesinin SREBP ve ChREBP gibi enerji metabolizması belirteçleri üzerine olan etkisinin ölçülmesi hedeflenmiştir. Ayrıca organizmalarda KCNQ geni inaktif durumdayken kan şekeri seviyesi ölçülerek; KCNQ geninin glikoz metabolizmasına etkisini, dolayısıyla da diyabetle olan ilişkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda kullanılan Drosophila melanogaster model genetik organizmasında KCNQ geni RNAi yöntemi kullanılarak yok edilmiş, daha sonra da UAS-GAL4 sistemi kullanarak metabolik yolakların belirteçleri olan SREBP ve ChREBP faktörlerinin durumu incelenmiştir. Ayrıca Tip2 diyabetle ilişkisi olduğu insan çalışmalarında bildirilen KCNQ geninin RNAi ile yağ dokusunda yok edildiğinde glikoz düzeylerine olan etkisine bakılması için kan şekeri ölçüm yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Organizmalarda KCNQ geni yok edildiğinde kan şekeri seviyelerinde anlamlı ölçüde artış olduğu ve KCNQ geninin ifadesinin engellenmesinin SREBP yolağında aktivasyonu azalttığı görüldü. Ayrıca KCNQ geni RNAi kullanılarak yok edildiği diğer bir çaprazlamada Sug-GAL4/UAS-GFP habercisinin fazla etkilenmediği gözlendi. Sonuç: KCNQ geninin RNAi ile fonksiyonunun engellenmesi metabolizma parametrelerini etkilemektedir, hiperglisemiye sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of The Effect of Destruction of KCNQ Gene in Two Different Lipid Metabolism Indicators Aim: Since the prevalence of diseases, their variety and the systems they affect are quite different, as the causes and results are revealed, how intertwined structures the relationships have is also revealed. For example, when diseases are divided into infectious and non-infectious diseases (NCDs) in terms of causes, the mechanisms they affect converge at one point and resemble each other. Likewise, NCDs can occur due to acquired, congenital or genetic reasons. In this study, it was aimed to measure the effect of KCNQ gene family, which is shown in human studies that it is associated with many metabolic and neurological diseases such as gestational diabetes and Long QT Syndrome, on energy metabolism indicators such as SREBP and ChREBP. Furthermore, it was aimed to reveal the impact of the KCNQ gene on glucose metabolism, and therefore its relationship with diabetes by measuring blood glucose level when KNCQ gene is in an inactive position in organisms. Material and Method: KCNQ gene was destroyed in the model genetic organism Drosophila melanogaster used in the study by RNA method. Then, the status of SREBP and ChREBP factors, which are metabolic pathway indicators, were analyzed by using the UAS-GAL4 system. The method of blood glucose measurement was used to analyze the effect on the glucose levels when KCNQ gene, which is reported to be associated with Type2 diabetes in human studies, is destroyed in adipose tissue with RNA. Results: It was observed that there was a meaningful increase in blood glucose level when the KCNQ gene was destroyed in organisms, and that there was a decrease in the activation of the SREBP pathway when the expression of the KCNQ gene was prevented. Also, it was observed that the runner of Sug-GAL4/UAS-GFP was not affected much in a crossover in which the KCNQ gene was destroyed by using RNA. Conclusion: Prevention of the function of the KCNQ gene by RNA affects the metabolism parameters and causes hyperglycemia.