Polikistik over sendromu olan ve olmayan kadınlarda ultrasonografik over morfolojisi ve kan akımının karşılaştırılması
Comparison of ovarian morphology and blood flow changes in women with and without polycystic ovary syndrome
- Tez No: 653212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİSUN VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, over morfolojisi, ovarian stromal volüm, doppler ultrasonografi, polikistik over, Polycystic ovary syndrome, ovarian morphology, ovarian stromal volume, doppler ultrasonography, polycystic ovary
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Polikistik Over Sendromu (PKOS) olan ve olmayan olgularda ultrasonografi ile değerlendirilen over morfolojisindeki değişimin; klinik, hormonal ve biyokimyasal özellikler ile olan ilişkisi, bu parametreler üzerine etkisi, tanıdaki yeri ve olgular arasındaki farklılıkları ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma 150 reprodüktif yaşta kadın; PCOS(n=50),Polikistik Over Morfolojisi (PCOM) (n=50) ve normal kontrol (n=50) ile gerçekleştirildi. Transvaginal ultrasonografi ile değerlendirilerek stromal ve ovaryan hacim, kapsül kalınlığı, antral folikül sayısı, folikül dizilimi gibi morfolojik özellikler ve ovarian arter doppler ultrasonografi verileri ölçüldü. Hastaların 3.gün folikül stimulan hormon (FSH), lüteinizan hormon(LH), estradiol, dehidroepiandrosteron sülfat (DHEAS), serbest testesteron ve Anti-Müllerian hormon(AMH) değerleri kaydedildi. Hastaların vücut kitle endeksi(VKİ), bel/kalça oranı, hirsutizm gibi karakteristik özellikleri değerlendirildi. Bulgular: PKOS hastalarında VKİ, bel/kalça oranı, adet düzensizliği, hirşutizm, Ferriman Gallwey(FG) skor ve metabolik sendrom görülme olasılığı normal gruba göre istatistiksel anlamlı olarak artmıştır (p 12 olmasının haricinde ultrasonografik over morfolojik ölçümlerine kapsül kalınlığı ve SOV/OV oranının dahil edilmesi PKOS olgularının PKOM'dan ayrışmasına yardımcı olabilecek yöntemlerdir. Ayrıca azalmış estradiol ve artmış AMH; PKOS ve PKOM ayrımında kullanılabilecek laboratuar yöntemleridir. Bu konuda yapılacak çalışmalar ve bilgimiz arttıkça, PKOS olgularında tanı, fenotiplendirme ve kliniğinin değerlendirilmesinde bu parametreler daha fazla önem kazanacaktır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF OVARIAN MORPHOLOGY AND BLOOD FLOW CHANGES IN WOMEN WITH AND WITHOUT POLYCYSTIC OVARY SYNDROME Objective: We aimed to reveal the change in ovarian morphology evaluated by ultrasonography in cases with and without polycystic ovary syndrome(PCOS),its relationship with clinical, hormonal and biochemical properties, its effect on these parameters, its place in diagnosis and the differences between cases. Materials and methods: This prospective observational study was conducted on 150 reproductive age women ; PCOS(n=50), polycystic ovary morphology (PCOM) (n=50) and normal controls (n=50). Patients were evaluated by transvaginal ultrasonography and morphological features such as stromal and ovarian volume, capsule thickness, antral follicle count, follicle alignment and ovarian artery doppler ultrasonography data were measured. Day 3 follicule stimulating hormone (FSH), luteinizing hormone(LH), estradiol, dehydroepiandrosterone sulfate(DHEAS), free testosterone and Anti-Mullerian hormone (AMH) values were recorded . Characteristics of the patients such as BMI, waist / hip ratio, and hirsutism were evaluated. Results: Body mass index (BMI), waist / hip ratio, menstrual irregularity, hirsutism, Ferriman Gallwey score(FG) score and probability of metabolic syndrome in PCOS patients increased significantly compared to the normal group (p 12 inclusion of capsule thickness and SOV / OV in ultrasonographic ovarian morphological measurements are methods that can support the diagnosis of PCOS while differentiating them from PKOM. In addition, decreased estradiol and increased AMH are laboratory methods that can be used in the differentiation of PCOS and PCOM. As the studies to be done and our knowledge on this subject increase, these parameters will gain more importance in the diagnosis, phenotyping and clinical evaluation of PCOS cases.