Deneysel nekrotizan pankreatit oluşturulan sıçanlarda TZP (Trombositten zengin plazma) enjeksiyonunun pankreas rejenerasyonu üzerine etkileri
The effects of PRP (Platelet rich plasma) injection on pancreas regeneration in experimentally necrotizing pancreatite rats
  1. Tez No: 653218
  2. Yazar: SEYDA KADİR MEKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN KÖSE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: PRP, Pancreatitis, Arginine
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş ve Amaç:Akut pankreatit, pankreasın inflamatuar hastalığıdır ve pankreasın kendi enzimlerince sindirilmesi sonucu gelişir. Akut pankreatitin fizyopatolojisini aydınlatmak ve tedavisini planlamak üzere yapılan deneysel çalışmalar çeşitli ajanların etkinliğini inceleme fırsatı vermektedir. Trombositten Zengin Plazma (TZP) içerdiği büyüme hormonları nedeniyle geniş kullanım alanı bulmaktadır. Biz çalışmamızda L-Arginine ile oluşturulan pankreatitte TZP nin etkinliğini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 24 adet 150-200 gr arasında Wistar Hannover türü erkek sıçan kullanıldı. Denekler rastgele 3 gruba ayrıldı. 1.grup kontrol grubu olarak belirlendi ve sadece 5 cc Serum Fizyolojik uygulandı. 2.Gruba 4mg/kg dozunda L-Arginine %20 (pH 7.4) solusyon, intraperitoneal olarak enjekte edilerek akut pankreatit oluşturuldu. 3. Gruba aynı yöntemle pankreatit oluşturuldu. 24.ve 72. saatte tedavi grubuna (3.Grup) TZP için kan donörü olarak belirlenen sıçanlardan elde edilen TZP 0,5 cc olarak enjekte edildi. 5. Gün sonunda tüm denekler sakrifiye edilerek pankreatektomi yapıldı ve materyaller histolojik pankreatit kriterlerine göre analiz edildi. 24. saatte ve sakrifikasyonda alınan kan örnekleri amilaz analizi için ayrıldı. Bulgular: 24. Saatte alınan kan örneklerinden çalışılan amilaz sonuçları analiz edildiğinde 2. ve 3. Grubun amilaz değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek görüldüğü ve istatiksel olarak anlamlı olduğu fakat 2. Ve 3. grubun arasında istatiksel anlamlı fark olmadığı belirlendi. Histopatolojik incelemede, asiner nekroz ve enflamatuar hücre infiltrasyonu kriterlerinde tedavi grubunda (grup 3) skorlarda düşüş gözlendi ancak istatiksel olarak anlamlı fark olmadığı izlendi. Tedavi grubunda ödem skorunda anlamlı değişiklik görüldü ve istatiksel olarak anlamlı düşüş saptandı. Sonuç: TZP nin akut pankreatit kliniğinde antienflamatuar ve rejenaratif etkileri nedeniyle faydalı olabileceğini gösterdik. PRP nin akut pankreatit üzerine etkilerinin tam olarak anlaşılabilmesi için ileri çalışmalara gerek olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim:Acute pancreatitis is an inflammatory disease of the pancreas and develops when the pancreas is digested by its own enzymes. Experimental studies conducted to elucidate the physiopathology of acute pancreatitis and to plan its treatment provide the opportunity to examine the effectiveness of various agents. Platelet Rich Plasma (PRP) is widely used because of the growth hormones it contains. In our study, we aimed to show the effectiveness of PRP in pancreatitis induced by L-Arginine. Metarial and Method: In our study, 24 male Wistar Hannover rats between 150-200 g were used. The subjects were randomly divided into 3 groups. The first group was determined as the control group and only 5 cc Serum Physiological was administered. Group 2 was injected intraperitoneally with L-Arginine 20% (pH 7.4) solution at a dose of 4mg / kg, causing acute pancreatitis. Pancreatitis was created in the 3rd group with the same method. At the 24th and 72nd hour, 0.5 cc of PRP obtained from rats determined as blood donors for PRP was injected into the treatment group (Group 3). At the end of the 5th day, all subjects were sacrificed and pancreatectomy was performed, and the materials were analyzed according to histological pancreatitis criteria. Blood samples taken at the 24th hour and at sacrification were reserved for amylase analysis. Results:When the amylase results from the blood samples taken at 24 hours we reanalyzed, it was determined that the amylase values of the 2nd and 3rd groups were found to be significantly higher than the control group and that they were statistically significant, but there was no statistically significant difference between the 2nd and 3rd groups. In histopathological examination, a decrease was observed in the scores of the treatment group (group 3) in acinar necrosis and inflammatory cell infiltration criteria, but there was no statistically significant difference. There was a significant change in edema score in thetreatment group and a statistically significant decrease was found. Conclusion: We showed that PRP may be beneficial in acute pancreatitis clinic due to its anti-inflammatory and regenerative effects. We think that further studies are needed to fully understand the effects of PRP on acute pancreatitis.