Sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan akut pankreatitte TAS TOS SCUBE-1 ve iskemik modifiye albumin düzeyinin incelenmesi
Investigation of TAS TOS SCUBE-1 and ichemic modified albumin level in experimental acute pancratitis in rats
  1. Tez No: 729613
  2. Yazar: HÜLYA EVRİM ÖZAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞRUL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Scube-1, TAS, TOS, İMA, Acute pancreatitis, Scube-1, TAS, TOS, IMA
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Dahiliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Pankreas bezi, insanlarda sindirim enzimlerinin yanı sıra bir çok hormonun salgılanmasından sorumlu bir organdır. Çeşitli nedenlerden dolayı bu bezde akut pankreatit olarak adlandırılan inflamatuar süreç gelişebilir ve bu inflamasyon daha hafif seyreden ödematöz pankreatitten multiorgan yetmezliğine ilerleyebilen nekrotizan pankreatite kadar geniş yelpazede kendini gösterebilir. Akut pankreatitin etiyolojik nedenleri arasında en sık safra kesesi taşları, alkol, olmak üzere travma, duktal tıkanıklıklar, enfeksiyon, metabolik bozukluklar ve iskemi gibi çeşitli durumlar bulunmaktadır. Pankreatit, tedavi edilmesine rağmen tekrarlayabilir ve ilerleyen dönemlerde pankreas bezinde psödokist, nekroz gibi morbidite yaratan durumlar ortaya çıkarabileceği gibi organ yetmezlikleriyle mortaliteye de sebep olabilir. Bu nedenle, nekrozun erken tanınması hastalığın şiddetini ve prognozunu belirlemek açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada cerulein ile deneysel olarak pankreatit geliştirilmiş sıçanlarda TAS, TOS, SCUBE-1 ve İMA düzeylerinin akut pankreatitte kanda miktarlarının artıp artmadığını, tanıda ve prognozda kullanılabilirliğini göstermeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM 28 adet erkek Sprague-Dawley sıçan 4 gruba randomize edildi. 1. Grup kontrol grubu: 4 saat arayla 3 kez salin verildi. 2. Grup'a 4 saat arayla 3 kez 20 µg/kg cerulein(toplam 60 µg/kg) 3. Grup' a 4 saat arayla 3 kez 30 µg/kg cerulein (90 µg/kg) 4. Grup' a 4 saat arayla 3 kez 40 µg/kg cerulein (toplam 120 µg/kg) verilerek deneysel pankreatit oluşturuldu. Sıçanlar son enjeksiyondan 12 saat sonra sakrifiye edildi. Cerulein ile pankreatit şiddetinin korelasyonun incelenmesi için pankreas dokusu çıkartıldı. İntrakardiyak alınan kan örneklerinden TAS, TOS, SCUBE-1 ve İMA ve albumin düzeyleri çalışıldı. BULGULAR Pankreas dokuları histopatolojik olarak Schimidt skoruna göre incelenmiştir. Ödem, hemoroji, yağ nekrozu, inflmasyon ve asiner nekroz derecesi kontrol grubunda en düşük seviyede saptanırken, enjekte edilen cerulein miktarı arttıkça bu değerler istatiksel olarak anlamlı derecede artmıştır. Kan örneklerinden incelenen TAS, TOS, SCUBE-1 ve İMA düzeylerinin istatistiksel analizinde ise 4 grup arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. SONUÇ Bu çalışmada sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan pankreatit modelinde TAS, TOS, SCUBE-1 ve İMA düzeylerinin pankreatit şiddetine göre değişimleri incelendi. Pankreatit şiddetiyle TAS, TOS, SCUBE-1 ve İMA düzeyleri arasında istatiksel anlamlı bir sonuç bulunamamış olup, farklı çalışmalarla desteklenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The pancreas is a gland organ responsible for the secretion of many hormones as well as digestive enzymes in humans. For various reasons, an inflammatory process called acute pancreatitis may develop in this gland, and this inflammation may result in life-threatening undesirable conditions. These causes include various conditions such as gallstones, alcohol, trauma, ductal obstructions, infection, metabolic disorders and ischemia. Pancreatitis is a disease that can recur despite treatment, and morbidity-related conditions such as pseudocyst, necrosis, organ failure, and even death may occur in the pancreatic gland over time. Therefore, early recognition of necrosis is very important in terms of determining the severity and prognosis of the disease. In this study, we aimed to show whether TAS, TOS, SCUBE-1 and IMA levels increase in blood in pancreatitis in rats with experimental pancreatitis, and their use in diagnosis and prognosis. MATERIAL AND METHODS We randomized 28 male Sprague-Dawley rats into 4 groups. Since the first group constituted the control group, we gave saline 3 times in total, with an interval of 4 hours. We created experimental pancreatitis by giving 20 µg/kg cerulein 3 times in 4 hours to the second group, 30 µg/kg cerulein 3 times every 4 hours to the third group, and 40 µg/kg cerulein every 4 hours to the fourth group. RESULTS We examined the pancreatic tissues histopathologically and as a result of the analyzes; It was determined that the degree of edema, hemorrhage, fat necrosis, inflammation and acinar necrosis increased in direct proportion and statistically significantly as the amount of injected cerulein increased. We showed that these values were determined at the lowest level in the control group. No significant difference was found between the 4 groups in the statistical results of TAS, TOS, SCUBE-1 and IMA markers analyzed from blood samples. CONCLUSION In conclusion, In this study, we examined the changes in TAS, TOS, SCUBE-1 and IMA levels according to the severity of pancreatitis in an experimental pancreatitis model in rats. In rats with experimental pancreatitis, no statistically significant result was found between the severity of pancreatitis and the levels of TAS, TOS, SCUBE-1 and IMA markers analyzed from the blood, we think that it would be appropriate to support it with different studies.