CAD-CAM frezeleme ve lazer sinterleme teknikleri ile üretilen titanium ve CO-CR alaşımlarının korozyon, iyon salınımı ve yüzey sertliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of titanium and CO-CR alloys produced by CAD-CAM milling and laser sintering techniques in terms of corrosion, ion release and surface hardness
- Tez No: 653254
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÜNALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD-CAM frezeleme, Lazer sinterleme, Korozyon, İyon salınımı, Vickers Hardness, CAD-CAM milling, Laser sintering, Corrosion, İon release, Vickers Hardness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çalışmanın amacı CAD-CAM frezeleme ve lazer sinterleme tekniklerinin, Ti6Al4V ve Co-Cr alaşımların mikrosertliğine, korozyon özelliklerine, iyon salınımlarına ve mikroyapısına etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla Ti6Al4V ve Co-Cr alaşımı CAD-CAM frezeleme ve lazer sinterleme teknikleriyle üretilerek 4 gruba (n:6) ayrılmıştır. Numunelere öncelikle Vickers sertlik testi uygulanmış ve açık devre potansiyeli ölçümü gerçekleştirilmiştir. Korozyon testi yapay tükürük içerisinde potansiyostat yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Örnekler 14 gün yapay tükürük çözeltisinde bekletilmiştir. Endüktif olarak eşleşmiş plazma kütle spektrometresi, ICP-MS, metal iyonlarının salımını ölçmek için kullanılmıştır. Numunelerin mikroyapıları taramalı elektron mikroskobuyla yüksek ve düşük büyütme yapılarak araştırılmıştır. Verilerin analizinde IBM-SPSS Statistics 22 programı, Mann-Whitney U testi, Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilks testleri, Kruskal-Wallis testi ve Bonferroni Düzeltmeli Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Çalışma neticesinde diğer gruplarla yapılan karşılaştırmalarda titanyum sinterleme grubunun; sertlik düzeyi (456±25,64) istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek (p0.008). Titanyum sinterleme grubunun ağırlık değişimi (0,24±0,04) yüzdesi kobalt kazıma, sinterleme ve titanyum kazıma gruplarından anlamlı şekilde yüksek bulunurken (p0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of CAD - CAM milling and laser sintering techniques on the microhardness, corrosion properties, ion releases and microstructure of Ti6Al4V and Co-Cr alloys. For this purpose, Ti6Al4V and Co-Cr alloy are produced by CAD - CAM milling and laser sintering techniques and divided into 4 groups (n: 6). Vickers Hardness test was applied to the samples first and open circuit potential measurement was performed. Corrosion test was carried out in artificial saliva with the help of a potentiostat. The samples were kept in artificial saliva solution for 14 days. Inductively coupled plasma mass spectrometry, ICP-MS, was used to measure the release of metal ions. Microstructures of the samples were investigated by scanning electron microscopy at high and low magnification. In the analysis of the data, IBM-SPSS Statistics 22 program, Mann-Whitney U test, Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilks tests, Kruskal-Wallis test and Mann-Whitney U test with Bonferroni correction were used. As a result of the study, in the comparisons made with other groups, the titanium sintering group; the hardness level (456 ± 25.64) was statistically significantly higher (p 0.008). The weight change (0,24 ± 0,04) percentage of the titanium sintering group was significantly higher than the cobalt milling, sintering and titanium milling groups (p 0.05).