Primiparlarda geç umblikal kord kesiminin yenidoğan oksijen satürasyonuna ve emme başarısına etkisi
The effect of delayed umbilical cord clamping on neonatal oxygen saturation and sucking success in primiparous
  1. Tez No: 653263
  2. Yazar: RUMEYSA TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA KANBUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum yönetimi, ebe, emme başarısı, geç kord kesimi, SO2, primipar, yenidoğan oksijen satürasyonu, Birth management, delayed cord clamping, primiparous, midwife, neonatal oxygen saturation, SO2, sucking success
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu araştırma, primiparlarda geç umblikal kord kesiminin yenidoğan oksijen satürasyonuna ve emme başarısına etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metod: Kontrol gruplu deneysel modelde olan araştırmanın verileri 15.03.2020-10.11.2020 tarihleri arasında Erzurum ili Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi doğum kliniğinde toplandı. Araştırma evrenini doğumhaneye başvuran tüm gebeler oluştururken, araştırma örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden ve araştırma kriterlerini karşılayan geç kord kesimi (doğum takiben 1-3 dakika içinde) uygulanan 48, erken kord kesimi (doğum takiben ilk 1 dakika içinde) uygulanan 53 olmak üzere toplam 101 primipar gebe oluşturdu. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu ve LATCH Emzirme Tanılama Aracı kullanıldı. Bulgular: Gruplar arasında yenidoğan oksijen satürasyonu karşılaştırıldığında, geç umblikal kord kesimi yapılan yenidoğanların 1., 5. ve 10. dk. oksijen satürasyon değerlerinin, erken kord kesimi yapılan yenidoğanlara göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı (t=4.218 p=0.000, t=4.323 p=0.000, t=2.535 p=0.013). Geç kord kesimi uygulanan grupta LATCH emzirme puan ortalamalarının, erken kord kesimi uygulanan gruba oranla anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Geç umblikal kord kesiminin yenidoğanlarda oksijen satürasyon değerlerini ve emme başarısını olumlu yönde etkilediği saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was aimed to investigate the effect of delayed umbilical cord clamping on neonatal oxygen saturation and sucking success in primiparous. Materials and Methods: The study, which is an experimental model with a control group, was conducted between the date in 15.03.2020 to 10.11.2020 in the obstetrics clinic of Erzurum Nenehatun Maternity Hospital. While the population of the study was composed of all pregnant women who applied to the delivery room, the study sample consisted of 101 primiparous pregnant women who agreed to participate and met the research criteria, 48 pregnant women who applied late cord clamping (within 1-3 minutes after delivery), and 53 pregnant women who applied early cord cutting (within the first 1 minute following delivery). The data of the study were collected using the Descriptive Information Form and LATCH Breastfeeding Assessment Tool. Results: When the oxygen saturation of the newborn babies were compared between the groups with the intervals of 1st, 5th and 10th minutes of the born that is delayed umbilical cord clamping and early umbilical cord clamping. The Oxygen saturation values on the delayed cord clamping newborns were found to be significantly higher than newborns with early cord clamping (t=4.218 p=0.000, t=4.323 p=0.000, t=2.535 p=0.013). It was determined that the LATCH breastfeeding mean scores were higher in the delayed cord clamping group than the early cord clamping group. Conclusion: As a result, it was determined that delayed cord clamping positively affected oxygen saturation values and sucking success in neonatal babies.