Esansiyel hipertansiyon tanılı hastaların ruhsal bozukluklar ve kişilik bozuklukları açısından değerlendirilmesi
The assessment of patients with essential hypertension in terms of mental disorders and personality disorders
- Tez No: 653278
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEFİSE DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Esansiyel Hipertansiyon, Psikiyatrik Bozukluklar, Depresyon Bozuklukları, Anksiyete Bozuklukları, Kişilik Bozuklukları, Essential Hypertension, Psychiatric Disorders, Depression Disorders, Anxiety Disorders, Personality Disorders
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Bu çalışmada, esansiyel hipertansiyon tanılı hastalarda ve sağlıklı kontrollerde psikiyatrik bozukluklar ve kişilik bozukluklarının görülme sıklığının belirlenerek klinik şiddetin ölçülmesi ve bu açılardan grupların karşılaştırılması, ek olarak saptanan psikiyatrik ve kişilik bozukluklarının, sosyodemografik değişkenler ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Karabük Üniversitesi Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran, esansiyel hipertansiyon tanılı 30-65 yaş arası 150 hasta ve benzer sosyodemografik özelliklere sahip esansiyel hipertansiyon tanısı bulunmayan 108 sağlıklı gönüllü ile tek oturumluk bir psikiyatrik görüşme yapılmıştır. Dahil olma kriterlerini karşılamayan hastalar çalışmadan çıkarılmıştır. Sonuç olarak, hasta grubundan 46, kontrol grubundan 6 katılımcı olmak üzere toplamda 52 katılımcı, çalışma dışı bırakılarak, hasta grubundan 104, kontrol grubundan 102 katılımcı ile çalışma tamamlanmıştır. Çalışmada katılımcılara Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği ve Hamilton Ansiyete Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcılara, DSM-5 bozuklukları için yapılandırılmış klinik görüşme (SCID-5-CV) ve DSM-5 kişilik bozuklukları için yapılandırılmış klinik görüşme (SCID-5-PD) uygulanarak ruhsal bozukluklar ve kişilik bozuklukları tanıları konmuştur. İstatistiksel analizler SSPS 15.0 paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda, esansiyel hipertansiyon grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre daha fazla sayıda kişinin ruhsal bozukluk tanısı aldığı görülmüştür. SCID-5-CV ile yapılan görüşme sonucunda,geçirilmiş yeğin depresyon, süregiden depresyon bozukluğu ve özgül fobi tanı sıklığının hipertansiyon tanılı hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla olduğu saptanmıştır. Gruplar HAM-D ve HAM-A puan ortalamaları açısından incelendiğinde ise, kontrol grubuna göre hipertansiyon hastalarının puanları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. SCID-5-PD ile yapılan görüşme sonucunda kişilik bozuklukları tanı alma sıklığı bakımından her iki grup arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Hipertansiyon hastalarında, depresyon ve anksiyete belirtilerinin daha sık görülmesi, hem hipertansiyon patofizyolojinin aydınlatılması, hem de hastalığın seyri açısından ayrıntılı inceleme gerektiren bir konu olarak öne çıkmaktadır. Bu açıdan, esansiyel hipertansiyonun tek başına mortalite ve morbidite için ciddi riskli bir hastalık olması nedeniyle, hastalara destek tedavi sağlanması açısından psikiyatrik tarama yapılması ve yeni ek tedaviler geliştirilmesi önem arz etmektedir. İleriki çalışmalarla, psikiyatrik rahatsızlıkların hipertansiyon patofizyolojisinde ve olası tedavi seçenekleri üzerindeki etkilerinin ortaya konulabilmesi ve nedensellik ilişkisinin kurulabilmesi amacı ile geniş örneklemli takip çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Assessment of Patients with Essential Hypertension in terms of Mental Disorders and Personality Disorders Objective: The aim of this study was to measure the clinical severity of psychiatric disorders and personality disorders by determining their incidence in patients diagnosed with essential hypertension and healthy controls, to compare the groups in this respect, and to investigate the relationship of the identified psychiatric and personality disorders with sociodemographic variables. Materials and Methods: A single-session psychiatric interview was conducted with 150 patients between the ages of 30-65 years diagnosed with essential hypertension and 108 healthy volunteers with similar sociodemographic characteristics who were admitted to the Family Medicine outpatient clinic of Karabuk University, Karabuk Training and Research Hospital. Patients who did not meet the inclusion criteria were excluded from the study. As a result, a total of 52 participants, 46 from the patient group and 6 from the control group, were excluded from the study, and the study was completed with 104 participants in the patient group and 102 in the control group. The Hamilton Depression Rating Scale and the Hamilton Anxiety Rating Scale were administered to the participants included in the study. The participants were diagnosed with mental disorders and personality disorders by administering the structured clinical interview for DSM-5 disorders (SCID-5-CV) and the structured clinical interview for DSM-5 personality disorders (SCID-5-PD). All statistical analyses were carried out using the SPSS version 15.0 software package. Results: As a result of the study, it was found that a higher number of individuals in the essential hypertension group were diagnosed with mental disorders than in the healthy control group. The interview with SCID-5-CV revealed that the frequency of diagnoses of previous major depression, persistent depressive disorder, and specific phobia was statistically significantly higher in the patient group diagnosed with hypertension. When the groups were analyzed in terms of the HAM-D and HAM-A mean scores, the scores of the hypertensive patients were statistically significantly higher compared to the control group. As a result of the interview with SCID-5-PD, no significant difference was found between the two groups in terms of the frequency of receiving the diagnosis of personality disorders. Conclusion: The fact that the symptoms of depression and anxiety were more frequent in the hypertensive patients comes to the fore as a matter that requires detailed examination in terms of the clarification of both the pathophysiology of hypertension and the course of the disease. In this respect, psychiatric screening and developing new additional therapies are of importance for providing supportive treatment to patients since essential hypertension alone is a serious disease for mortality and morbidity. There is a need for follow-up studies with a large sample size to reveal the effects of psychiatric disorders on the pathophysiology of hypertension and possible treatment options and to establish a causal relationship in further studies.