Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan erişkinlerde bağlanma ve affektif sistemler
Attachment styles and affective systems in adults with attention deficit/hiperactivity disorder
  1. Tez No: 653429
  2. Yazar: MEHDI BABAEIAGHDAM ALAMDARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE ÖNCÜ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Attention deficit/hyperactivity disorder, attachment styles, affective neuroscience, secure attachment, insecure attachment, Dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu, bağlanma biçimleri, affektif sinirbilim, güvenli bağlanma, güvensiz bağlanma
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Attachment Styles and Affective Systems in Adults with Attention DeficitHyperactivity Disorder Objective: This study aims to investigate attachment styles and the primary affective systems related to affective neuroscience in adults with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD). Material and Methods: This study includes 39 adults diagnosed with ADHD according to DSM-IV diagnostic criteria who were admitted to the Ankara University Faculty of Medicine, Department of Psychiatry, Adult and Adolescent Unit outpatient clinics between October 10, 2019 – January 10, 2020. Control group consisted of 39 healthy volunteers without a diagnosis of ADHD who were matched in terms of age, gender, and education level. All participants completed Adult Attachment Scale (AAS), Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS), Wender Utah Rating Scale (WURS), and Affective Neuroscience Personality Scales (ANPS) and were assessed by Structured Clinical Interview for DSM-IV(SCID-1). Results: When all participants were evaluated in terms of attachment styles, it was found that Secure Attachment scores were higher in men. In terms of Anxious Attachment style, there was no significant difference according to gender. When ANPS was evaluated among all participants, play scores were significantly higher in men, and sadness scores were higher in women. Anxious-Preoccupied subscores of Insecure attachment were significantly higher in the ADHD group compared to the control group, and it was revealed that this difference was caused by women. ADHD group had significantly higher fear scores compared to the control group, and it was determined that this difference was caused by men. Furthermore, correlation analyses between ANPS and AAS showed that Insecure attachment (Dismissive-Avoidant and Anxious-Preoccupied attachment styles) decreased as age increased in the control group. Meanwhile, fear and sadness scores were correlated with Insecure attachment. In the ADHD group, Avoidant style of Insecure Attachment decreased as age increased, while Secure attachment increased as seek scores decreased. As play scores increased, Secure Attachment increased and both Dismissive-Avoidant and AnxiousPreoccupied styles of Insecure Attachment decreased. Conclusion: Our study demonstrates the relationship between attachment and primary affective systems emphasized by affective neuroscience in ADHD. The results of our study indicate the importance of early recognition and diagnosis of ADHD in adults and early diagnosis and treatment of emotional regulation and attachment problems that may be encountered in adults with ADHD.
Özet (Çeviri)
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan Erişkinlerde Bağlanma ve Affektif Sistemler Bu çalışmanın amacı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan erişkinlerde Bağlanma biçimleri ve affektif sinirbilimin konusuna giren temel affektif sistemlerin araştırılmasıdır. Çalışmaya 10/10/2019 – 10/01/2020 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Erişkin ve Ergen Ünitesi Polikliniklerine başvuran DSM- IV tanı ölçütlerine göre DEHB tanısı konmuş 39 yetişkin ve kontrol grubu olarak DEHB tanısı olmayan 33 gönüllü çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan kişilerin tümüne DSM- IV Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu, Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği, Yetişkinlerde DEHB Ölçeği, Wender Utah Derecelendirme Ölçeği ve Affektif Sinirbilim Kişilik Ölçeği uygulanmıştır. Tüm katılımcılar Bağlanma biçimleri açısından değerlendiğinde Güvenli Bağlanmanın erkeklerde yüksek olduğu saptanmıştır. Güvensiz Bağlanma biçimleri incelendiğinde cinsiyet açısından bir fark saptanmamıştır. Tüm katılımcılar ASKÖ ile değerlendiğinde Oyun ve Neşe puanları erkeklerde Üzüntü ve Keder puanları ise kadınlarda yüksek bulunmuştur. DEHB ve kontrol grubu EBBÖ ile karşılaştırıldığında Kaygılı – Kararsız türde Güvensiz Bağlanmanın alt ölçeği puanları DEHB grubunda kontrol gruba göre daha yüksek saptanmış olup bu farkın kadınlardan kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. DEHB ve kontrol grubu ASKÖ ile değerlendiğinde DEHB grubunun Korku ve Kaygı puanlarının daha yüksek olduğu ve bu farkın erkeklerden kaynaklandığı saptanmıştır. Ayrıca ASKÖ ve EBBÖ arasında yapılan kolerasyon analizleri sonucunda kontrol grubunda yaş arttıkça Güvensiz Bağlanmanın (Kaçıngan ve Kaygılı-Kararsız) azaldığı saptanmıştır Ayrıca Korku ve Kaygı ile Üzüntü ve Keder puanları ile Kaygılı-Kararsız biçimde Güvensiz Bağlanmamın ilişkisi saptanmıştır. DEHB grubunda yaş arttıkça Kaçıngan türden Güvensiz Bağlanmanın azaldığı, Merak ve Arayış puanları azaldıkça Güvenli Bağlanmanın arttığı, Oyun ve Neşe puanlarının artmasıyla Güvenli Bağlanmanın arttığı aynı zamanda hem Kaçıngan ve hem Kaygılı - Karasız türde Güvensiz Bağlanmanın azaldığı saptanmıştır. Çalışmamız DEHB ile bağlanma ve affektif sinirbilimin üzerinde durduğu temel duygulanımsal sistemlerin birbiriyle ilişkisini göstermektedir. Araştırmanın sonuçları erişkinlerde DEHB'yi erken fark edip tanı konması ve DEHB'li erişkinlerde görülebilecek duygu düzenleme ve bağlanma sorunlarının erken tanı ve tedavisinin önemini ortaya koymaktadır.