Developing new sustainable supplier evaluation metrics to measure and implementing a supplier evaluation portal to improve supplier performance
  1. Tez No: 653448
  2. Yazar: NATALİ MAYA KAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT KUMRU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sustainable Supply Chain Management, Supplier Performance Evaluation, Analytic Network Process (ANP), K-Means Algorithm, Case Study
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tedarik ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Son zamanlarda, sürdürülebilir tedarikçi seçimi hem akademide hem de uygulamada öne çıkan konulardan biri haline gelmiştir. Sürdürülebilirliğin çok boyutlu doğası nedeniyle, değerlendirme modelleri çoğunlukla sınırlı bir çerçevede kalmaktadır. Bu çalışmada ise tedarikçi performans değerlendirme sürecinde finansal, sosyal ve çevresel göstergeleri kapsayan bütüncül bir yaklaşım ortaya konulmuştur. Önerdiğimiz yaklaşım üç aşama (kriterlerin belirlenmesi, ağın belirlenmesi, tedarikçilerin değerlendirilmesi) ve on bir adımdan oluşmaktadır. Bu prosedürde kriterler, kapsamlı bir literatür taraması ve odak grup görüşmeleri ile belirlenmiştir. Ek olarak odak grup görüşmelerinde önemlilik analizi uygulanmış ve sürdürülebilirlik kriterlerinin önem düzeyleri belirlenmiştir. Sonrasında, sürdürülebilirlik stratejisine göre karşılıklı bağımlılıkları oluşturmak ve kriterleri önceliklendirmek için Analitik Ağ Süreci (AAS) metodolojisi kullanılmıştır. Tedarikçiler tarafından paylaşılan gerçek zamanlı bilgileri toplamak ve performans puanlarını hesaplamak için bir web portalı geliştirilmiştir. Daha sonra tedarikçilerin performans segmentlerini elde etmek için K-Means algoritması kullanılmıştır. ANOVA yöntemiyle test edilerek de, elde edilen segmentlerin merkez noktalarının birbirinden istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde ayrıştığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, performans segmentlerinin kriter ağırlıklarındaki manipülasyonlara karşı ne düzeyde dayanıklı olduğunu değerlendirmek için duyarlılık analizi uygulanmıştır. Her bir segment için sipariş sıklığını artırmak veya ilişkiyi sonlandırmak gibi özel stratejiler geliştirilmiştir. Önerilen yaklaşım kimya endüstrisinde bir vaka çalışması olarak uygulanmıştır. Tedarik zincirinde dijitalleşme ve sürdürülebilirlik konularını birleştiren bu çalışmanın, pratik uygulamalara sağlayacağı faydanın yanısıra literatürdeki önemli bir boşluğu dolduracağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler – Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarikçi Performans Değerlendirmesi, Analitik Ağ Süreci (AAS), K-Means Algoritması, Vaka Çalışması
Özet (Çeviri)
Recently, sustainable supplier selection has become one of the prominent issues in both academy and practice. Due to the multidimensional nature of sustainability, the evaluation models mostly remain in a limited framework. In this study, however, we set forth a holistic approach covering financial, social and environmental indicators in the supplier performance evaluation process. Our proposed approach contains three stages (setting the criteria, setting the network, evaluating the suppliers) and eleven steps. In this procedure, criteria are determined with a comprehensive literature review and focus group interviews. Additionally, materiality analysis is applied in focus group interviews to clarify the importance levels of sustainability criteria. After that, ANP methodology is used for constructing the interdependencies and prioritizing the criteria according to sustainability strategy. A web portal is developed to collect real time information shared by suppliers, and calculate the performance scores. K-Means algorithm is then run for obtaining the performance segments of suppliers. By testing with the ANOVA method, it is observed that the distances between the central points of the segments are statistically significant. Tailored strategies are further developed for each segment such as increasing the order frequency or terminating the relationship. Furthermore, the sensitivity analysis is applied to judge what extent the performance segments are robust against manipulations on criteria weights. The proposed approach is applied as a case study in chemical industry. This study, which combines digitalization and sustainability issues in the supply chain, is thought to fill an important gap in the literature as well as provides benefit for practical applications.