Kirman Selçuklularında siyasi ve iktisadi yapı
Political and economic structure in Kerman Seljuks
- Tez No: 653449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFER SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kerman Seljuk Sultanate, Seljuks, Qavurt, Kerman, Bardsir, Jiroft, Bam, Kish
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Kirman Selçukluları, 1043-1187 yılları arasında Kirman, Mekrân, Umman, Büyük Bahreyn ve kısmen Fars (İran'ın Güney ve Güney Doğusunda) bölgelerine hâkim olan bir Türk devletidir. Kara Arslan Melik Kavurd, Selçuklular lehine Dandanakan savaşını kazandıktan sonra Merv'deki kurultayın kararları üzere Emîr Çağrı Beyin büyük oğlu olan Kavurd Bey Kirman tarafına gelerek Selçukluların Güney şubesini kurmuştur. Melik Kavurd Kirman'ı tamamen ele geçirdikten sonra Umman, Mekrân ve Fars'a da hâkim olup, bu bölgelerde huzur ve güven sağlamış, ticarete önem vermiş ve bölgedeki halkın refahını yükseltmiştir. Bu uygulama Kavurd'un çocukları, özellikle Turanşah devrinde, daha sonra da I. Arslanşah, I. Muhammedşah ve Tuğrulşah dönemlerinde de devam etmiştir. Zengin ve potansiyeli yüksek olan Kirman bölgesi, Selçukluların sayesinde tam bir altın çağ yaşamış, siyasi ve iktisadi anlamda güçlü bir konuma yükselmiştir. Ancak Tuğrulşah'ın ölümüyle şehzadeler tahta oturmak için savaşa tutuşacaklar ve Fetret Dönemi denilen dönem başlayacaktır. II. Arslanşah'ın ölümüyle iç savaş bitse de artık Kirman Selçukluları zayıflamış, bölgede düzen, huzur ve refah kalmamıştır. Kirman Selçuklularının bu zayıf döneminde Kara Oğuzlar, Kirman'a şeddetli bir baskın yapıp Âl-i Kavurd'un devletine son verdiler. Bu çalışmamızda XI. ve XII. yüzyıllarda İran'ın güneyinde hâkim olan Kirman Selçuklularının siyasi ve iktisadi yapısının incelenmesi amaçlanmıştır. Anahtar Kelimler: Kirman Selçuklular, Selçuklular, Kavurd, Kirman, Berdesîr, Cîruft, Bem, Kiş
Özet (Çeviri)
Kerman Seljuk Sultanate is a Turkish state that dominated Kerman, Makran, Umman, Qatar Bahrain and parts of Fars (South and South East of Iran) between 1043-1187. Kara Arslan Melik Qavurd (Qavurt), after winning the Dandanakan war in favor of the Seljuks, came to the side of Kavurd Bey Kirman, who was the eldest son of Emîr Çağrı Bey for the decisions of the congress in Merv, and established the Southern branch of the Seljuks. Melik Kavurd After taking over Kerman, expanded his domination and took over Oman, Makran and Fars. He ruled justly and provided peace and confidence in these regions, gave importance to trade and increased the welfare of the people in the region. This practice continued during Qavurt's children rule, especially in the period of Turanshah, and later in the periods of Arslanshah I Muhammadshah I and Tughrilshah. The rich and high potential Kerman region experienced a complete golden age thanks to the Seljuks and reached a strong political and economic position during their rule. However, with the death of Tughrilshah, the princes fought a continuous war to sit on the throne and the period called the Fetret Period begun. The civil war ended with the death of Arslanshah II, then the Kerman Seljuk Sultanate were weakened and there was no order, peace and prosperity in the region. During this period of the Kerman Seljuk weak Sultanate, the Black Ghuzz made a violent raid Kerman and ended the Qavurt dynasty. this study, especially parts XI. and XII, is aimed to analyze the political and economic structure of the Kerman Seljuk Sultanate, who ruled in some parts of southern Iran for centuries.