Büveyhîler zamanında Kirmân bölgesinin siyasî ve sosyo-kültürel durumu
The political and socio cultural aspect of Kirmān during Buyids period
  1. Tez No: 391538
  2. Yazar: GÜLHAN DUYGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İran, Kirmân, Büveyhîler, İlyâsîler, Selçuklular, Iran, Kirmān, Buyids, Ilyasids, Saljukids
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kirmân Ortaçağ İslâm dünyasında merkezî bölgelere uzak kalmasına karşın dönemin büyük devletleri için sürekli bir hedef teşkil etmiştir. Bununla birlikte bölgenin dağlık yapısından dolayı kendilerine rahat bir yaşam alanı bulan bazı kabileler istilacı güçler için zorlayıcı bir engel meydana getirmişlerdir. Mamafih İran Körfezi'ne yakınlığı ve ticaret yolları üzerinde bulunması gibi özellikleri dış güçler için Kirmân'ın daima cazip bir hedef olmasını sağlamıştır. Büveyhîlerin Kirmân'a egemen olacakları X. yüzyıla kadar bölgede çeşitli hanedanların hüküm sürdüğü görülür. Bu çalışma Kirmân'ın Büveyhîler tarafından zaptı ve buranın yönetiminden sorumlu bazı Büveyhî hükümdarlarının siyasî faaliyetlerinin anlatımı üzerine bina edilmiştir. Selçukluların bölgeyi ele geçirdikleri 1048 tarihi aynı zamanda çalışmanın da sonuna işaret etmektedir. Siyasî-askerî tarihin yanında Büveyhîler döneminde Kirmân bölgesinin ekonomik ve sosyo-kültürel hayatı da ele alınmıştır. Böylelikle Büveyhî tarihi içerisinde çok fazla yer almayan onların, Kirmân'daki hakimiyetlerine ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although it was far away from the central areas in Medieval Islamic world, Kirmān had always been a target for the major powers of its era. Nevertheless, some tribes having found a comfortable living space themselves thanks to mountainous structure of the area constituted a compelling obstacle to invaders. Even so, its location which is on trade routes, and close to Iran Gulf caused Kirmān to be an attractive target for the external powers. It's known that various dynasties had reigned at this area by 10th century and afterwards Buyids reigned over the area. This study aims to tell the conquest of Kirmān by Buyids and political activities of some Buyid amirs in charge of managing the area. The scope of the study is until 1048 when Seljuqs took over the area. The study contains the economical and socio cultural aspect of Kirmān during Buyid period as well as its political-military history. By this way, the study aims to shed light on Buyids' empery in Kirmān, which is mentioned too little in Buyids history.