Aeromonas sp.'de amila ve selülaz aktivitelerinin saptanarak transformasyon olanaklarının araştırılması detecting the analyse and cellulase activites of aeromonas sp. and to determine the transformation possibility
- Tez No: 65349
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Amilaz, Selülaz, Aeromonas, Kromozoma! DNA, Transformasyon, Amylase, Cellulase, Aeromonas, Chromosomal DNA, Transformation
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ AEROMONAS sp`de AMİLAZ VE SELÜLAZ AKTİVİTELERİNİN SAPTANARAK TRANSFORMASYON OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI FATİH MATYAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DAL! Danışman: Prof. Dr. ÖMER ÇOLAK Yd: 1997, Sayfa: 68 Jüri : Prof. Dr. Ömer ÇOLAK : Doç. Dr. Burhan AR1KAN : Yrd. Doç. Dr. Sadık DİNÇER Bu çalışmada, Seyhan Baraj Gölü'nden izole edilen 122 adet Aeromonas sp. susunda amilaz ve selülaz aktiviteleri araştırılmıştır. İzole edilen bu suşlardan 6 tanesi amilaz (-) 7 tanesi selülaz (-) geriye kalan 109 suş hem amilaz hem de selülaz (+) olarak tespit edilmiştir. Amilaz ve selülaz (+) olan suşlar Akridin Oranj ile muamele edilerek bu aktiviteyi sağlayan genin plazmid kodlu olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırılan suşlarda plazmide bağlı amilaz ve selülaz aktivitesi taşıyan suş bulunamamış fakat bazı enzim aktivitelerinde azalma ve artma görülmüştür. Enzim aktivitesi (+) olan A-l 16 susundan kromozoma! DNA izolasyonu yapılmış ve DNA protoplast transformasyon tekniği ile termofil karakter gösteren bir Bacillus susuna transfer edilmiştir. Transformasyon sonucunda termofil transformant organizmada sadece selülaz geninin eksprese olduğu, amilazın ise üretilmediği saptanmıştır. Elektroforez bulgularında literatürlere uygun olarak sadece transformant ve vericide görülen yaklaşık 5.1 Kb büyüklüğünde DNA fragmenîi elde edilmiştir. Bu fragmentin selülaz sentezinden sorumlu olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT MSc THESIS DETECTING THE AMYLASE AND CELLULASE ACTIVITIES OF AEROMONAS sp. AND TO DETERMINE THE TRANSFORMATION POSSIBILITY FATİH MATYAR DEBARMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Year: 1997, Pages: 68 Jury : Prof. Dr. Ömer ÇOLAK : Assoc. Prof. Dr. Burhan ARIKAN : Assist. Prof. Dr. Sadık DİNÇER In this study, amylase and cellulase activity was searched among 122 Aeromonas species which were isolated from Seyhan Baraj Gölü. Among the isolated strains, 6 of them are amylase negative, 7 of them are cellulase negative and the rest 109 strains are both amylase and cellulase positive. The strains which are amylase and cellulase positive were treated with acridine orange to find out these gene activities are plasmid borne. In among the search strains, there was no strain found which carry enzyme activities of amylase and cellulase on plasmid, however, increase or decrease in enzyme activities were recorded. From the A 1 16 strain which has the enzyme activity as positive, DNA isolation was performed and by protoplast transformation technique, this DNA was transferred to a thermophilic Bacillus species. As a result of transformation, in the thermophyllic transformant organism, it was detected that only cellulase gene was expressed and amylase wasn't product. Electrophoresis data which also suits the literature 5.1 Kb DNA fragment was obtained which only seen in transformant and donor. It is obvious that, this fragment is responsible for cellulase synthesis.