Arslanköy-Aşağı Yavca (Mersin) yöresinin jeolojik ve petrografik incelenmesi
Geological and petrographical investigations of Arslanköy-Yavca (Mersin) area and its surroundings
- Tez No: 65354
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yavça, Metaj, Ofiyolit, Karaisalı Kireçtaşı, Kaplankaya Kireçtaşı, Yavça, Melange, Ophiolite, Karaisalı Limestone, Kaplankaya Limestone
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
VI ÖZ Mersin ilinin yaklaşık 60 km kuzeybatısında yer alan Arslanköy - Yavça köyleri arasında bulunan çalışma sahasında jeolojik ve petrografik araştırmalar yapılmıştır. Çalışma alanın 1 / 25000 ölçekli jeoloji haritası hazırlanmış ve sahada yüzeylenen kayaçlar mineralojik ve petrografik açıdan incelenmiştir. Bu çalışmalar sırasında Mesozoyik ve Senozoyik yaşlı 4 litostratigrafi birimi gözlenmiştir. inceleme bölgesinde temeli üst Kretase yaşlı Yavça kireçtaşı, üst Kretase-Paleosen yaşlı Fındık Karmaşığı oluşturmaktadır. Senozoyik yaşlı birimler ; Kaplankaya ( Alt Miyosen ) ve Karaisalı C Alt - Orta Miyosen ) formasyonu ile temsil edilmektedir. Miyosen birimleri temel üzerinde uyumsuz olarak bulunmaktadır. Alt Miyosen yaşlı Kaplankaya formasyonu, Alt-Orta Miyosen yaşlı resifal Karaisalı formasyonu ile yanal ve düşey geçişlidir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Geological and petrographical investigations have been carried out around the area between Arslankoy-Yavca towns, approximately 60 km far from to the northwest of Mersin (I eel) province. 1/25.000 scaled geographical map of the study field was prepared and both minerolagic and petrographic studies were made of the rocks on the surface. During the studies, 4 1 ithostratigraphic units ranging from Mesozoic to Cenozoic age were determined. The basement is represented by Upper-Cretaceous age Yavca limestone and Upper-Cretaceous Paleocene age Findik melange. Cenozoic age units are represented by Kaplankaya (Lower Miocene) and Karaisali (Lower-Middle Miocene) formations. Miocen units rest discordantly on the basement, Lower Miocen age Kaplankaya formation has lateral and vertical transitions with Lower-Middle Miocene age reefal Karaisali formation.