Akut migren atağında serum neopterin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum neopterin levels in acute migraine attack
  1. Tez No: 871186
  2. Yazar: VAHİDE ASLANKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Neopterin, biyobelirteç, migren atak, Neopterin, Biomarker, Migraine attack
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Migren, dünya genelinde önemli bir nörolojik hastalık olup, şiddetli, tek taraflı zonklayan baş ağrısı, bulantı, kusma, fotofobi ve fonofobi gibi semptomlarla karakterizedir. Migren atağının patofizyolojisi oldukça karmaşıktır ve nörolojik, inflamatuar ve vazomotor mekanizmaların etkileşimini içerir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, migrenin tetikleyici ve şiddetlendirici faktörlerinde oksidatif stres ve enerji metabolizmasının önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Migren atağı sırasında ortaya çıkan biyobelirteçlerin incelenmesi, hastalığın anlaşılmasına ve etkili tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Neopterin, inflamatuar aktivasyonun bir belirteci olarak kabul edilen bir pteridin bileşiğidir. Biyolojik sıvılarda artan neopterin seviyelerinin, viral enfeksiyonlar, bazı maligniteler, allograft reddi ve otoimmün, metabolik, nörolojik ve nörodejeneratif hastalıklar dahil olmak üzere çeşitli durumlarda hücre aracılı immün aktivasyonu için hassas bir biyobelirteç olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir ve migren atağının başlangıcında potansiyel bir biyobelirteç olabilir. Çalışmamızın amacı, acil servise migren atakla başvuran hastalarda serum neopterin düzeyinin incelenmesidir. Elde edilecek veriler, migrenin patofizyolojisi ve ve inflamatuar süreçlerle olan ilişkisini daha iyi anlamamıza ve hastalığın belirtilerini yönetmeye yönelik daha etkili stratejilerin geliştirilmesine ışık tutabilir. Gereç ve Yöntem; Prospektif gözlemsel olarak yapılan çalışmada bu çalışmada; 15.01.2024- 15.02.2024 tarihleri arasında, 3. basamak acil servise başvuran migren atak tanısı konulan hastalar ile sağlıklı kontrol grubunun serum Neopterin düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 49'i kadın (%51), 47'si erkek (%49), olmak üzere toplam 96 migren atak tanısı konulan hasta dahil edildi. Kontrol grubunda neopterin ortanca değeri 0,12 iken hasta grubunda da neopterin düzeyi ortanca değeri 0,12 olarak elde edilmiştir ve gruplara göre neopterin düzeyleri ortanca değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p=0,106). Tüm katılımcıların neopterin düzeyi ortalaması ise 0,16'dır. Demografik verilere göre serum neopterin düzeyleri kıyaslanamasında anlamlı farklılık görülmedi. Cinsiyete göre neopterin düzeyleri ortanca değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p=0,431). Erkeklerde neopterin ortanca değeri 0,11 iken kadınlarda 0,12 olarak bulunmuştur. Migren tanısı koymada neopterin düzeyi için istatistiksel olarak anlamlı bir kesme değer bulunamamıştır (p=0,106). Sonuç: Migren atağı tanısı konulan hastalarda serum neopterin düzeyleri migren atak tanısını öngörmede yararlı değildir.
Özet (Çeviri)
Aim: Migraine is a significant neurological disorder worldwide, characterized by severe, pulsating unilateral headache, accompanied by symptoms such as nausea, vomiting, photophobia, and phonophobia. The pathophysiology of a migraine attack is complex and involves the interaction of neurological, inflammatory, and vasomotor mechanisms. Recent research has shown that oxidative stress and energy metabolism play important roles in triggering and exacerbating factors of migraines. Investigating biomarkers during migraine attacks may contribute to understanding the disease and developing effective treatment strategies. Neopterin is a pteridine compound considered as a marker of inflammatory activation. Increased levels of neopterin in biological fluids are widely accepted as a sensitive biomarker for cell-mediated immune activation in various conditions, including viral infections, certain malignancies, allograft rejection, and autoimmune, metabolic, neurological, and neurodegenerative diseases, suggesting its potential role as a biomarker at the onset of migraine attacks. The aim of our study is to investigate serum neopterin levels in patients presenting to the emergency department with a migraine attack. The data obtained may shed light on the pathophysiology of migraine and its relationship with inflammatory processes, leading to the development of more effective strategies for managing the symptoms of the disease. Methodology; In this prospective observational study; Between 15.01.2024 and 15.02.2024, serum Neopterin levels of patients diagnosed with migraine attacks who applied to the 3rd level emergency department and the healthy control group were compared. Results: The study included a total of 96 patients diagnosed with migraine attacks, with 49 being female (51%) and 47 being male (49%). In the control group, the median value of neopterin was 0.12, and in the patient group, the median value of neopterin was also 0.12. There was no statistically significant difference between the median values of neopterin levels in the groups (p=0.106). The mean neopterin level for all participants was 0.16. No significant difference was observed in serum neopterin levels compared according to demographic data. There was no statistically significant difference in neopterin levels between genders (p=0.431). The median neopterin level was 0.11 in males and 0.12 in females. No statistically significant cutoff value was found for neopterin levels in diagnosing migraines (p=0.106). Conclusion: The serum neopterin levels in patients diagnosed with migraine attacks are not useful in predicting the diagnosis of migraine attacks.