Provizyonel yöntemle tedavi edilen bifurkasyon lezyonlarda yan dal kaybı belirleyicileri
Side Branch Occlusion Determinants in Bifurcation Lesions Treated withProvisional Stenting Technique
- Tez No: 653595
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇAYLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Bifurkasyon lezyonları, provizyonel stentleme, yan dal kaybı, Bifurcation lesions, Provisional stenting, Side branch occlusion
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bifurkasyon bölgelerinde artan türbülans ve yüksek duvar stresine bağlı olarak aterosklerozun sık görüldüğü bilinmektedir. Bifurkasyon lezyonları tüm koroner lezyonların %15-20'sini oluşturur. Bifurkasyon koroner lezyonlar provizyonel yada çift stentleme teknikleriyle tedavi edilmektedir. Provizyonel stentlemenin en önemli komplikayonu yan dal kaybıdır. Çalışmamızın amacı, provizyonel stentleme yapılan hastalarda yan dal kaybının belirleyicilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardioloji Kliniği' nde provizyonel yöntemle tedavi edilmiş bifurkasyon lezyonu olan toplam 803 hasta (231 kadın, 572 erkek; yaş ortalaması 60,5 ± 12,0) alındı. Hastaların demografik, anjiyografik ve girişim bilgileri kayıt edildi. Bulgular: Hastaların 182'sinde (%22,7) kararlı anjina pektoris ve 621'inde (%77,3) akut koroner sendrom tanısı mevcut idi. Sekizyüzüç hastanın 582'sinde (%72,5) sol ön inen arter, 166'sında (%20,7) sirkumfleks arter ve 55'inde (%6,8) sağ koroner arter sorumlu lezyon olarak saptandı. Hastaların 52' sinde (%6,5) yan dal kaybı meydana gelmiştir. Yan dal girişim ihtiyacı 160 (%19,9) hastaya gerekmiştir. Yan dal girişim ihtiyacını belirleyen parametreler çoklu damar hastalığı, ana dal stent cinsi, stentin fazla dilatasyonu, ana dal distal lezyon varlığı, işlem öncesi yan dal lezyon varlığı, başlangıç TIMI kesit sayısı (TFC) ve alfa açısı olarak bulundu. Sonuç: Yan dala girişim ihtiyacı olanlarda çoklu damar hastalığı, ana dal stent cinsi, ana dal distal lezyon varlığı, başlangıç TFC, alfa açısı, stentin fazla dilatasyonu ve işlem öncesi yan dalda lezyon varlığı yan dal girişim ihtiyacının bağımsız belirleyicileri olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: It is well known that because of turbulence flow and shear stress, bifurcation sites of coronary arteries are vulnerable to atherosclerotic disease. Bifurcation lesions comprises 15-20 % of all coronary lesions. Bifurcation lesions are treated by either using provisional or double stent technique. The main drawback of provisional stenting is side branch occlusion. We aimed to investigate the predictors of side branch occlusion in provisional stenting technique Material and Method: We enrolled 803 patients (231 female, 572 male, average age 60,5± 12,0) whose bifurcation coronary lesions treated by provisional stenting in Adana Numune Education and Training Center. Demographic, angiographic and interventional datas are recorded Results: One hundred eighty two patients (22,7 %) admitted to hospital with stable angina and, 621 (77,3 %) with acute coronary syndrome (or unstable angina) .Five hundred eighty two (72,5 %) patients had left anterior descending artery, 166 (20,7 %), circumflex and 55 (6,8 %) right coronary artery as the culprit vessel. Side branch occlusion occured in 52 patients (6,5 %). Need for side branch intervention occured in 160 patients. The predictors of need for side branch intervention were, multivessel disease, type of main branch stent, oversize of stent, presence of side branch disease before intervention, TIMI frame count (TFC) and the alfa angle Conclusion: Multivessel disease, type of main branch stent, oversize of stent, presence of side branch disease before intervention, TIMI frame count (TFC) and the alfa angle were independent predictors of need for side branch intervention.