Arap dili gramerinde taʿlîl
Taʿlil in Arabic grammar
  1. Tez No: 653599
  2. Yazar: ABDULHAMİT TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN PARILDI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, nahiv, iʿrâb, binâ, taʿlîl, ʿillet, maʿlûl, Arabic language, nahw, iʿrâb, reason, building, make cause
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışmada, Arap dili gramer kurallarını gerekçelendirme olarak ifade edilebilecek“taʿlîl”konusu incelenmektedir.“Taʿlîl”konusu, Arap dili gramerin klasik dönem çalışmalarında önemli bir yer işgal etmektedir. Çalışmada, klasik dönem nahiv kitaplarındaki“taʿlîl”kapsamına giren konular ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve analizleri yapılmıştır. Çalışma bir giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş'te araştırmanın önemi, amacı, kapsamı, yöntemi ve kaynaklar ele alınmıştır. Birinci Bölüm'de taʿlîl'in tanımı, taʿlîl'i ortaya çıkaran etkenler, mantık, fıkıh usulü ve gramerde taʿlîl konuları, gramerde taʿlîl'in geçirdiği dönemler, her dönemin belli başlı özellikleri ve temsilcilerinden bahsedilmiş. İkinci Bölüm'de gramer taʿlîlinin kısımları, taʿlîl'in kaideleri ve taʿlîl'in araç ve gereçleri ayrıntılı bir şekilde irdelenmiştir. Üçüncü Bölüm'de ise Arap dili gramerinde taʿlîl'in dil üzerinde yaptığı etkiler ve modern dilcilerin taʿlîl'e yaklaşımları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study,“Taʿlîl”, which is an important subject of Arabic grammar, is discussed. The subjects within the scope of taʿlîl in classical nahiv books were examined and analyzed. The research consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction, the importance, purpose, scope, method and resources of the research are discussed. In the first chapter, the definition of taʿlîl, the factors that bring out taʿlîl, logic-fiqh method and grammar tails, the periods of taʿlîl in grammar, the main features and representatives of each period are mentioned. In the second part, the parts of grammar, the bases of taʿlîl and the tools and materials of taʿlîl are examined in detail. In the third part, the effects of taʿlîl on the language and the approaches of modern linguists to taʿlîl in the Arabic language grammar are examined.