Hipertansiyon tanılı hastalarda tedaviye uyumsuzluğun değerlendirilmesi
Evaluation of noncompliance with treatment in patients who were diagnosed with hypertension
  1. Tez No: 653702
  2. Yazar: İBRAHİM ALPEREN CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK MERGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif yöntemler, hipertansiyon, tedaviye uyum, Alternative, compliance with treatmen methods, hypertension
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Hipertansiyon arteriyel kan basıncının normal sınırların üstünde olmasına denir ve dünyanın en yaygın görülen sağlık sorunlarından biridir. Hipertansiyon tedavisi için en büyük sorun, hastaların klinik önerilere ve tedavilere tam uyum gösterememesidir. Çalışmamızda hipertansiyon tanısı almış, hipertansiyon tedavisi başlanmış olan hastalarda tedavi uyumunun değerlendirilmesi ve tedaviye uyumsuzluğun sebeplerinin aydınlatılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniği polikliniklerinde 1 Temmuz 2019–30 Eylül 2019 tarihleri arasında hipertansiyon tanısı almıs 116 hasta çalısmaya alındı. Anketimiz demografik veriler, hipertansiyon hastalarının düzenli ilaç kullanımlarını etkileyebilecek faktörleri içeren sorular ile yüz yüze anket yöntemi ile gerçekleştirildi. Hastalar düzenli kullanan ve kullanmayan olarak gruplandırılmıştır. İstatistiksel analiz ki kare testi, fisher exact test yöntemi ile analiz edildi. Bulgular: Hastaların 51'inin (%44) tedavisi düzenliydi, 65'inin (%56) tedavisi düzensidi. Düzensiz tedavi nedenleri olarak en sık ilaç kullanmayı unutma, belirti ve yakınması olmaması ve çok fazla ilaç kullandığı saptanmıştır. Hastaların %74,1'inin reçetelerini zamanında yazdırabildiği, %79,3'ünün aile hekimliğinde yazdırmayı tercih ettiği ve %89,7'sinin hemen almayı tercih ettiği saptanmıştır. En sık kullanılan alternatif yöntem limon oldugunu saptandı. Sonuç: Sonuçlarımıza göre hastaların %49,1'inin alternatif yöntem kullandığı ve gerekli olmadıkça alternatif tedavi yöntemlerini tercih etmedikleri görüldü. Bu durum kan basınçlarının yükselmesiyle, semptomları hafifletebilmek amacıyla alternatif yöntemlere başvurmuş oldukaları gibi yorumlara neden olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypertension is called arterial blood pressure above normal limits and it's one of the most common health problems in the world. The biggest problem of the hypertension treatment is that patients cannot fully comply with clinical recommendations and treatments. In our study, it was aimed to evaluate the treatment compliance in patients who were diagnosed with hypertension and started hypertension treatment and to clarify the reasons for noncompliance with treatment. Materials (Patients) and Methods: 116 patients diagnosed with hypertension between 1 July 2019 and 30 September 2019 in the outpatient clinics of the Family Medicine outpatient clinics of the University of Ministry of Health İzmir Tepecik Training and Research Hospital were included in the study. Our survey was carried out by face to face questionnaire method, which includes demographic factors and factors that may affect the regular drug use of hypertensive patients. The patients were grouped as regular users and irregular users. Chi-square and fisher exact tests were used for statistical analysis. Results: Treatment of 51 (44%) of the patients was regular, 65 (56%) of them had irregular treatment. The most common causes of irregular treatment were forgetting to use medication, having no symptoms and complaints, and using too much medication. It was determined that 74.1% of the patients were able to get their prescriptions on time, 79.3% preferred to get them from family medicine and 89.7% preferred to take prescribed medicine(s) from pharmacy immediately. It was determined that the most common alternative method was eating lemon. Conclusion: According to our results, 49.1% of the patients use alternative methods and do not prefer alternative treatment methods unless it's necessary, which can be explained as if they prefer to relieve the symptoms due to the increase in blood pressure.