Malign plevral efüzyonlarda mikro RNA biyobelirteç olarak kullanılabilir mi?
Can micro rna be used as a biomarker in malignant pleuraleffusions?
  1. Tez No: 653734
  2. Yazar: AYBİKE YURDADOĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FÜSUN FAKILI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Plevral Efüzyon, miRNA-205-5p, miRNA-301b, miRNA-29c, Pleural Effusion, miRNA-205-5p, miRNA-301b, miRNA-29c
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Vücut sıvılarında bulunan ve yüksek stabilite sergileyen miRNA'ların, MPE için tanısal biyobelirteç olarak kullanımı merak konusudur. Bu çalışmada amacımız, hücre siklusunda apoptozis yolağında etkili onkogen ve tümör süpresör rolleri olan, belirlediğimiz 3 miRNA'nın malign plevral sıvılarda biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini araştırmaktı. Çalışmamıza Eylül 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında kliniğimize başvuran malign, parapnömonik ve transudatif efüzyonu olan 19 hasta dahil edildi. Plevral sıvı örneklerinden PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) ile miRNA-205-5p, miRNA-301b ve miRNA-29c ekspresyon düzeyleri ölçüldü. İstatistiksel analizler SPSS ile yapıldı. miR-205-5p medyan değeri MPE grubunda 30,46 ng/ul, PPE grubunda 25,89 ng/ul ve transuda grubunda 31,93 ng/ul olarak bulundu. Transuda ve MPE grubunun medyan miR-205-5p değeri parapnömonik efüzyon grubundan yüksek, transuda grubuyla parapnömonik efüzyon gurubu arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı saptandı (p=0,018). miR-301b medyan değeri MPE grubunda 0 ng/ul, PPE grubunda 30,48 ng/ul, transuda grubunda 0 ng/ul bulundu. Parapnömonik efüzyon grubunda MPE (p=0,002) ve transuda (p=0,010) grubuna göre miR-301b değerleri daha yüksek saptandı, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Gruplar arasında miR-29c değerleri açısından anlamlı fark saptanmadı. MPE grubunda tüm bireylerde miR-29c değeri 0 ng/ul bulundu. miR-29c medyan değeri diğer gruplarda da 0 ng/ul bulundu. Parapnömonik efüzyon grubunda miR-29c değerleri ile yaş (r=0.894, p=0.041), plevral sıvı seviyesi (r=0.884, p=0.047), plevral sıvı lökosit sayısı (r=0.894, p=0.041), plevral sıvı nötrofil sayısı (r=0.894, p=0.041), plevral sıvı ADA düzeyi (r=0.894, p=0.041) arasında pozitif yönde güçlü bir korelasyon saptandı. Parapnömonik efüzyon grubunda pH ile miR-301b düzeyleri arasında negatif yönde çok güçlü korelasyon saptandı (r=-0.900, p=0.037). miRNA'lar malign efüzyonların tanısında biyobelirteç olarak kullanılması umut vaad eden moleküllerdir. Daha fazla hasta sayısıyla, farklı malignite, evre ve histolojik alt grupları içeren daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The use of highly stable miRNAs in body fluids as a diagnostic biomarker for MPE is an intriguing research question. In this study, our aim was to investigate the use of 3 miRNAs, which have oncogene and tumor suppressor roles in the cell cycle and the apoptosis pathway, as a biomarker in malignant pleural fluids. We recruited 45 patients with malignant (MPE), parapneumonic (PPE) or transudative (TE) effusion between September 2019 and June 2020. Total RNA expression was quantified in the pleural fluid samples of 19 patients and the expression levels of miRNA-205-5p, miRNA-301b and miRNA-29c were measured by PCR (polymerase chain reaction). Statistical analysis was performed with SPSS. The median value of miR-205-5p was 30.46 ng/ul in the MPE group, 25.89 ng/ul in the PPE group and 31.93 ng/ul in the TE group. The difference between the transudate group and the parapneumonic effusion group was statistically significant (p=0.018). The median value of miR-301b was 0 ng/ul in the MPE group, 30.48 ng/ul in the PPE group, and 0 ng/ul in the TE group. The miR-301b values were significantly higher in the PPE group than in the MPE (p=0.002) and TE (p=0.010) groups. There was no significant difference between the groups in terms of miR-29c values. The miR-29c value was 0 ng/ul in all individuals in the MPE. The median value of miR-29c was 0 ng/ul in other groups as well. In the PPE group, there was a strong positive correlation between miR-29c values and age (r=0.894, p=0.041), pleural fluid level (r=0.884, p=0.047), pleural fluid leukocyte count (r=0.894, p=0.041), pleural fluid neutrophil count (r=0.894, p=0.041), pleural fluid ADA level (r=0.894, p=0.041). A very strong negative correlation was found between pH and miR-301b levels in the parapneumonic effusion group (r=-0.900, p=0.037). miRNAs are promising molecules to be used as biomarkers in the diagnosis of malignant effusions. More studies with more n numbers, are needed that include different malignancy, stage, and histological subgroups.