Human behavior with iot and social media for disaster management
- Tez No: 653759
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BÖLÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Yönetimi, Sosyal Medya, İnterneti, Teknoloji, İnsan Davranışı, Disaster, Disaster Management, Social Media, Internet Of Things, Technology, Human Behavior
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
“Doğal”ya da“İnsan Yapımı”afetlerin, materyal kaynaklar ve insanların davranışı açısından, topluluklar üzerinde önemli etkileri vardır. Hükümetler, topluluklar ve afetlerin yönetimine dahil olan insanlar arasındaki iletişim ve bu iletişimden elde edilen sonuçlar, erken uyarı, afetin meydana gelme sırasındaki kurtarma hizmetleri ve geçtikten sonra iyileşme için zorunludur. Afet öncesinde, sırasında ve sonrasında verileri değerlendirmek için mobil telefon, mobil mesaj, sosyal medya web siteleri ve benzeri farklı iletişim yolları kullanılmıştır. Bu çalışmada, özellikle Türkiye ve Irak'tan katılımcı olan, birkaç ülkeden insanlara yönelip onların afet hakkında neler hissettiklerini (veya geçmiş deneyimlerini), afet sırasında kullanabilecekleri sosyal medyayı (veya daha önce kullandıkları) ve afet yönetiminde sosyal medyayı ve Nesnelerin İnterneti'ni kullanmanın herhangi bir avantajı olup olmadığını araştırıyoruz. Ayrıca anket; internet, Nesnelerin İnterneti ve sosyal medya siteleriyle ilgili soruları ve afetin üç aşaması boyunca (öncesinde, sırasında ve sonrasında) kullanabileceği uygulamaları da içermektedir. Dahası, bu çalışma afetin (ortaya çıkmadan önce, sırasında ve sonrasında) insan davranışları üzerindeki duygusal ve psikolojik etkilerini araştırmıştır. Her iki cinsiyetten, farklı yaş gruplarından ve çeşitli eğitsel niteliği olan üç yüz elli iki kişi bu çalışma anketini cevaplandırmıştır. Anket analizi afet durumuna karşı katılımcıların duygusal ve“psikolojik”tutumlarının oldukça farklı olduğunu göstermiştir. Afetin meydana gelmesinden öncesi ve sonrasında insan davranışlarının arasında belirgin farklar vardır. Dahası, Nesnelerin İnterneti teknolojisinin kullanımı ve yaş grupları arasındaki korelasyonunun varsayımı, yeni jenerasyonların Nesnelerin İnternet teknolojisini kullanmayla eski jenerasyonlardan daha muhtemel ilgilendiklerini kanıtlamıştır. Ek olarak, anket Irak'taki vatandaşlarının afet sırasında Facebook uygulamasını kullanmayı tercih ettiklerini, öteki yandan Türk vatandaşlarının iletişimleri için WhatsApp uygulamasını kullanmayı tercih ettiklerini göstermiştir. Sosyal medya aplikasyonlarının, afetten önce önleyici tedbir almada ve afet sırasında kurtarma operasyonunda yardımcı olacağı, dahası, afet sonrası iyileşmede destek olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Disasters whether“Natural”or“Man-made”, have substantial impact on communities in terms of human behaviour aspect or material resources. Communications between governments, communities, and people involved in the management of disasters and their outcome are essential and mandatory for the purposes of early warning, rescue services during their occurrence, and recovery after passing over. Different communication ways including mobile phone, mobile message, social media web sites, etc. have been used for inter-changing data before, during and after disaster. In this study, we explore how people from few countries, specifically, participants from Turkey and Iraq, may feel (or their past experience) about disaster, the social media they may use (or had used) during the disaster and whether there are advantages of using IoT and social media in disaster management. Furthermore the survey has included questions related to the internet, IoT, and social media sites and applications that would be using throughout the three phases of disaster (before, during, and after). Moreover, the current study investigated the emotional and psychological effects of the disaster (before, during, and after its occurrence) on human behavior. Three hundred and fifty two persons, from both sexes, of different ages, and having various educational qualifications, have responded to the current study questionnaire. The survey analysis has shown quite different emotional and“psychological”attitudes of the participants to the event of disaster. There is a significant difference between the human behaviors before and after disaster occurrence. Furthermore, the assumption of correlation between using IoT technology and age levels has proved that new generations are more likely interested in using IoT technology than old generations. In addition, the survey has shown that while citizens in Iraq prefer to use Facebook application, during the disaster, however, citizens of Turkey prefer to use WhatsApp application for their communication. It has been concluded that applications of social media will aid in taking precautionary warning measures before disaster, aid in rescue operation during disaster, and further, assist in recovery after disasters.