Mezopotamya'da Ea, Yedi Bilgeler ile kova ve kozalak sembolleri
Ea and Seven Sages with bucket - pine cone symbols in Mesopotamia
  1. Tez No: 653791
  2. Yazar: SEHER ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yedi Bilgeler, Kova, Kozalak, Sembol, Seven Sages, Bucket, Pine Cone, Symbol
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Ölümsüzlük arayışı dünya medeniyetlerine derin bir kültürel miras bırakmıştır. Gençlik çeşmesi ya da diğer adıyla ölümsüzlük pınarı; kova, kadeh, vazo gibi suyun taşınmasını sağlayan kapları ön plana çıkarmıştır. Bu kaplar ölümsüzlük suyunun sembolü olmuştur. Kova sembolü tarih, sanat ve edebiyatın vazgeçilmezleri arasına girmiştir. Kova sembolü ile“ayrılmaz ikili”olarak tanımlanabilecek kozalak sembolü, ölümsüzlük suyunun nihai amacını temsil etmektedir. Kozalak aydınlanmayı, ruhi değişimi, bir üst düşünce boyutuna geçişi simgelemektedir. Mezopotamya'da kova ve kozalak sembolü inisiyasyon törenlerinde hem işlevsel olarak hem de sembolik olarak kullanılmıştır. Kova ve kozalaklı törenler Yedi Bilgelerin yönetiminde gerçekleştirilmiş, balık sembolüyle iç içe geçmiştir. Kova ve kozalaklı törenler Yediler Birliği'ne girişin, kemale ermenin ve aydınlanmanın ilk safhasını oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
The search for immortality has left a profound cultural heritage to world civilizations. Fountain of youth or fountain of immortality has featured water related vessels such as bucket, chalice and vase. These bowls have become the symbols of water of immortality. The bucket symbol has become an indispensable part of history, art and literature. The bucket symbol, which can be defined as the“integral binary”with the pinecone symbol, represents the ultimate purpose of the water of immortality. The pinecone symbolizes enlightenment, spiritual change, transition to a higher dimension of thought. The bucket and cone symbols were used both functionally and symbolically in initiation ceremonies in Mesopotamia. The ceremonies with the bucket and pinecone symbols were held under the direction of the Seven Sages, and intertwined with fish symbol. The ceremonies with the bucket and pinecone symbols constituted the first stage of entrance to the Union of the Seven, reaching perfection and illumination.