Ferit Celâl Güven (Hayatı-faaliyetleri-fikirleri)
Ferit Celâl Güven (His life, studies, thoughts)
  1. Tez No: 653811
  2. Yazar: RAMAZAN YAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Biography, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Ferit Celâl Güven, Basın, Türk Sözü Gazetesi, Ankara Halkevi, Biyografi, Ferit Celâl Güven, Press, Türk Sözü Newspaper, People's House of Ankara, biography
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Ferit Celâl Güven (Hasan Ferit Güven) 1894 yılında doğmuş, Adana'daki eğitimi ardından İstanbul'da Hukuk ve Güzel Sanatlar öğrenimi görürken I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi nedeniyle askere alınmıştır. Yedek Subay olarak askerliğe adımını atan Ferit Celâl, Kafkas Cephesi'nde görev almış ve Mondros Mütarekesi'nin ardından memleketi Adana'ya dönmüştür. Adana'da o sıralarda başlayan Fransız işgaline karşı Milli Mücadele örgütlenmesi içinde bulunmuş ve cephede kumandanlık yapmıştır. Ancak geçirmiş olduğu hastalık nedeniyle cephe gerisine alınmıştır. Bu esnada propaganda alanında mücadelesini sürdürmek üzere Yeni Adana gazetesinde başyazar olarak görev yapmıştır. Adana'nın işgalinin sona ermesiyle birlikte 1924 yılında Türk Sözü adındaki gazetesini çıkarmaya başlamıştır. Milli Mücadele'yi destekleyici yazıların kalemi Ferit Celâl, bu tarihten sonra Atatürk liderliğindeki inkılâpların yılmaz savunucusu olmuştur. İnkılâplarla birlikte büyük bir değişim çehresindeki Türkiye'nin lideri olan Atatürk'ün yakın çevresinde yer almıştır. 1927-1946 yılları arasında TBMM sıralarında Urfa, İçel ve Mersin milletvekilliklerinde bulunmuştur. Ayrıca 1935-1946 yılları arasında Ankara Halkevi Başkanlığı yapmış ve ülkenin kültür politikasının önde gelen uygulayıcı olmuştur. 1961'de Kurucu Meclis'te Temsilciler Meclisi'ne basın kontenjanından seçilmiş ve 1961 Anayasası'nı hazırlayan bu meclisin içinde yer almıştır. Ayrıca birçok dergi ve gazetede yazılar kaleme alan Ferit Celâl; resim ve tiyatro başta olmak üzere sanatla bizzat ilgilenen bir sanatseverdir. Her türlü toplumsal konularda düşüncelerini söyleşi ve makalelerinde dile getirmiş ve bunun yanında sanat eserlerini değerlendirmiştir. Fahime Hanım ile evlenen ve iki çocuğu bulunan Ferit Celâl Güven, 24 Kasım 1975 tarihinde hayata veda etmiştir. O, yaşadığı devir itibariyle etkili bir Cumhuriyet aydınıdır.
Özet (Çeviri)
Ferit Celâl Güven (Hasan Ferit Güven), was born in 1894. After his education in Adana, while he was studying Law and Fine Arts in Istanbul, he was enlisted due to the outbreak of the First World War. Ferit Celâl, who started his military service as a Reserve Officer, served on the Caucasian Front and returned to Adana after the Armistice of Moudros. He was involved in the National Struggle against the French occupation that started at that time in Adana and served as a commander at the front. However, due to his illness, the front was taken behind. Meanwhile, he worked as the Chief Writer in Yeni Adana Newspaper to continue his struggle in the field of propaganda. With the end of the occupation of Adana, he started publishing his newspaper called Türk Sözü in 1924. Ferit Celâl, who write articles supporting the National Struggle, has been the indomitable defender of the reforms led by Atatürk after this date. Ferit Celal found himself in the immediate vicinity of Atatürk, the leader of Turkey, who was experiencing a great change. Between 1927 and 1946, he was a member of TBMM(Turkish Grand National Assembly) for Urfa, Içel and Mersin. He also served as chairman of the People's House of Ankara between 1935 and 1946 and was a leading practitioner of the country's cultural policy. He was elected from the press quota to the House of Representatives in the Founding Assembly in 1961 and took part in this assembly that prepared the 1961 Constitution. In addition, Ferit Celâl wrote articles in many magazines and newspapers; He is an art lover who is interested in art, especially painting and theater. He expressed his thoughts on all kinds of social issues in his interviews and articles, and also evaluated works of art. Ferit Celâl Güven, who has two children with his wife Fahime, died on 24 November 1975. He was an influential intellectual in his time.