Sosyal dışlanmanın evli olmayan kadınlar üzerindeki etkileri
The effects of the social exclusion on unmarried women
  1. Tez No: 653894
  2. Yazar: PINAR YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Dışlanma, Kadınlar ve Evlilik, Evli Olmayan Kadınlar, Muğla Alan Çalışması, Social Exclusion, Women and Marriage, Unmarried Women, Mugla of Field Study
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
İnsan sosyal bir varlık olduğu için sosyal ilişkiler içerisinde bulunmak istemektedir. Ancak bireylerin sahip olduğu yoksunluklar, bireylerin sosyal ilişkiler içerisinde bulunmasını ve bireylerin toplumla bütünleşmesini engellemektedir. Bu durumda bireyler sosyal dışlanma ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Sosyal dışlanma kavramı, 1970'lerde Fransa'da ortaya çıkmış ve hızla diğer Avrupa ülkelerini de etkisi altına almıştır. Sosyal dışlanma bireyin toplumla bütünleşmesini sağlayan sosyal, ekonomik, politik ve kültürel sistemlerden kısmen veya tamamen mahrum kalmasını ifade eden dinamik bir süreçtir. Sosyal dışlanma, bireyler açısından birçok olumsuzluk barındırmaktadır. Kadınlar da toplumsal yaşam içerisinde eşitsizlik ve ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Kadınların medeni durumlarındaki farklılıklar sosyal dışlanmanın boyutlarını belirlemektedir. Evlilik, çoğu zaman kadınlar için sosyal bir statü sağlarken evli olmayan kadınlar ise ekonomik ve sosyal haklara erişim konusunda çeşitli engellerle karşılaşabilmektedirler. Bu çalışma evli olmayan kadınların, sosyal dışlanmayı yaşamlarında ne şekilde deneyimlediklerini anlamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla çalışmanın temelini oluşturan sosyal dışlanma ve evlilik kavramları ele alındıktan sonra Muğla'da yaşayan eşi vefat etmiş, eşinden boşanmış, hiç evlenmemiş ve resmi evlilik olmaksızın birliktelik yaşayan otuz iki kadınla derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Derinlemesine görüşme sonuçları tablolar halinde analiz edilerek ve görüşme sonuçları yorumlanarak açıklanmıştır. Sosyal dışlanma sosyal politika alanında önemli sosyal sorunlardan biri haline gelmiştir. Bu yüzden sosyal dışlanmayla mücadele yöntemleri ve politikalarının oluşturulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
As person is social entity, he or she wants to social relations. However, the deprivations of individuals prevent they from having social relations and integrating with society. In this case, individuals face the social exclusion. The concept of social exclusion emerged in France in the 1970s and quickly influenced other European countries. Social exclusion is a dynamic process that expresses the individual's partial or complete deprivation from social, economic, political and cultural systems that enable integration with society. Social exclusion has many negative effects for individuals. Women are also exposed to inequality and discrimination in social life. The differences in the marital status of women also determine the dimensions of social exclusion. While marriage often provides a social status for women, unmarried women may face various barriers to access to economic and social rights. This study is include unmarried women that it is aim understanding how they experience social exclusion in their lives. For this purpose, after discussing the social exclusion and marriage concepts that form the basis of study, in-depth interviews were made with thirty-two women who wife died, divorced from her husband, never married and lived together without formal marriage in Mugla. In- depth interview of results were analyzed in tables results of interview were explained that by interpret. Social exclusion has become one of the major social problems in the field of social policy. Therefore, methods and policies to combat social exclusion must be established.