Plazma arkı ile kesilmiş parçalarda yüzey kalitesine etki eden faktörlerin araştırılması
The Investigation of the factors affecting surface quality of plates cut by plasma arc cutting
  1. Tez No: 65390
  2. Yazar: MUSTAFA MERTER ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plazma arkı ile kesme, Kesme Hızı, Kesme Genişliği, Yüzey pürüzlülüğü, Kenar açılan, ITAB genişliği, Plasma arc cutting, Cutting speed, Kerf width, Surface smoothness, Cut face angle, HAZ width. II
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ PLAZMA ARKI İLE KESİLMİŞ PARÇALARDA YÜZEY KALİTESİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI MUSTAFA MERTER ÇANKAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr.Melih Bayramoğlu Yıl: 1997, Sayfa:59 Jüri Yrd.Doç.Dr.Melih BAYRAMOĞLU Yrd.Doç.Dr.Naki TÜTÜNCÜ Yrd.Doç.Dr.Necdet GEREN Paslanmaz çelik ve alüminyumların plazma arkı ile kesilmesi konusunda daha önce yapılan çalışmalar, argon ve hidrojen karışımlarının plazma gazı olarak kullanılması üzerinde yoğunlaşmıştır. Her ne kadar, hava çoğunlukla karbonlu ve düşük alaşımlı çeliklerin kesilmesinde kullanılsa da, paslanmaz çelik ve alüminyumlar için de kullanılabilir. Düşük alam ihtiyacı ve yüksek hızı nedeni ile hava kullanımının büyük ekonomik avantajları vardır. Bu çalışmada, hava plazma ile paslanmaz çelik ve alüminyumun kesilmesinde yüzey kalitesine etki eden faktörler araştırılmıştır. Bazı parametreler sabit tutulmuş ve sadece kesme hızının yüzey kalitesine etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak kesme hızının kesme genişliği, kenar açılan, yüzey pürüzlülüğü ve ısı tesiri altındaki bölge (ITAB) genişliği gibi değerler üzerinde büyük etkisi olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE INVESTIGATION OF THE FACTORS AFFECTING SURFACE QUALITY OF PLATES CUT BY PLASMA ARC CUTTING MUSTAFA MERTER ÇANKAYA DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Asst.Prof.Dr.Melih Bayramoğlu Year: 1997, Pages:59 Jury Asst.ProfDr.Melih BAYRAMOGLU Asst.Prof.Dr.Naki TÜTÜNCÜ AsstProf.Dr.Necdet GEREN The studies performed on plasma arc cutting of stainless steels and aluminum alloys so fer have been concentrated on the use of argon and hydrogen mixtures as a plasma gas. Although air is commonly used for carbon steels and low alloy steels, it can also be used for stainless steels and aluminum alloys. The use of air provides great economical advantages due to low amperage requirement and high cutting speed. In this study, the factors which affect the surface quality of stainless steel and aluminum cut by air plasma have been investigated. Some of the parameters have been held fixed and only the effect of the cutting speed on surface quality have been examined. Consequently, it has been observed that cutting speed has a great influence on surface quality such as kerf width, cut face angle, surface smoothness and heat affected zone (HAZ) width values.