Ameliyathanelerin iklimlendirilmesinde ısı ve soğu geri kazanımı
Heat and cool recovery in air-conditionig of surgical rooms
- Tez No: 65391
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN BÜYÜKALACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji geri kazanımı, reküperatör, ameliyathanelerin iklimlendirilmesi, maliyet tahmini, geri ödeme süresi, Energy recovery, recuperator, air-conditioning of surgical rooms, cost estimation, payback period
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz Reküperatif tip ısı eşanjörleri enerji geri kazanımı amacıyla iklimlendirme uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada plakalı tip reküperatif ısı eşanjörlerinin iklimlendirme tesislerinde kullanılma prensipleri ve reküperatif ısı eşanjörlerin ayrıntılı analizine girilmeden enerji geri kazanımı araştırılmıştır. Ameliyathanelerin iklimlendirilmesinde enerji geri kazanımıyla ilgili hesaplamalar yapılmıştır. Materyal olarak incelenen mevcut sistem klasik iklimlendirme sistemidir. Klasik iklimlendirme sistemi, bu sisteme eşanjör eklenmesi ve sistemin başlangıçta eşanjörlü olarak tasarlanmış olması halinde üç ayrı durum incelenerek bunların herbiri ilk yatırım ve işletme maliyetleri açısından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
XI ABSTRACT Recuperative heat exchangers are used widely to recover heat and cool from waste air in air-conditioning applications. In this study, the principals of usage of recuperative type plate heat exchangers for air-conditioning systems were described and the rate of savings in energy were investigated without making any analysis of recuperative heat exchangers in detail. Three different situations were considered. Energy recovery in air-conditioning of surgical rooms in Balcah Hospital of Çukurova University was considered. The existing conventional system, recuperative type plate heat exchanger added system, and a system with recuperative plate heat exchanger that was installed at the beginning of air conditioning system installation were compared with each other. The systems were compared with each other in terms of initial investment cost and annual operation cost.