Sanayide verimlilik temelli dönüşüm: İnsan kaynağı ve toplam faktör verimliliği ekseninde Sakarya-Kocaeli imalat sanayisinin yapısal analizi
Productivity based transformation in industry: Structural analysis of Sakarya-Kocaeli manufacturing industry in terms of human resource and total factor productivity
  1. Tez No: 653904
  2. Yazar: EZGİ ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ŞENOCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Endüstri 4.0, İnsan Kaynakları, Verimlilik, Total Toplam Faktör Verimliliği, İmalat Sanayisi, Dijital Transformation, Industry 4.0, Human Resources, Productivity, Total Factor Productivity, Manufacturing Industry
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Teknolojik gelişmelerin ve yeni üretim tekniklerinin üretim artışı, verimlilik ve nihai olarak ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkisi olduğu bilinmektedir. Bu sebeple farklı disiplinlerce uzun süreden beri üzerinde çalışılan bir konu hâline gelmiştir. Nitekim, IV. Sanayi Devriminin yaratacağı fırsatların anlaşılmasına yönelik literatürde özel bir çalışma alanı oluştuğu bilinmektedir. Bu kapsamda çalışmanın temel amacı, yeni sanayi devriminin işgücü piyasaları ve verimlilik üzerindeki etkisini analiz ederek söz konusu dönüşüm sürecinde ülkemiz imalat sanayisinin mevcut durumunu yorumlamaktır. Ayrıca, imalat sanayisinde yer alan işletmelerin toplam faktör verimliliği ekseninde analiz edilerek dijital dönüşümlerinin önündeki engellerin ve sorunların kanıt temelli yöntemlerle anlaşılması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Kocaeli ve Sakarya illerinde yer alan 11.149 imalat sanayisi işletmesi araştırmanın evrenini oluşturmuş olup, evreni temsilen tahmindeki tolerans büyüklüğü 0,05; istenilen durumun evrende görülme oranı 0,5; Alpha yanılma düzeyi 0,09 ve t=1.75 değerleri alınarak örneklem değeri 282 olarak bulunmuştur. Örneklem değeri doğrultusunda işletmelerle yapılan anket ve veri analizi sonuçları ile araştırma bulgularının değerlendirilmesi sağlanmıştır. Araştırmanın sonucunda; işletmelerin yeni sanayi devrimine nitelikli insan kaynağı yetersizliği, iç ve dış finansal kaynakların yetersizliği ve bölgede Ar-Ge faaliyetlerini destekleyecek yapının olmaması gibi çeşitli sebeplerle henüz hazır olmadığı; bölgede düşük kapasite kullanım ve düşük verimlilik sorunu olduğu bulunmuş; bölge işgücü piyasasında mavi yaka istihdamında %17,12 oranında bir daralma gerçekleşeceği ve dijital yetkinliklere sahip yeni işgücü ihtiyacı doğacağı bulunmuştur. Son olarak, Ar-Ge faaliyetlerinin ve yeni teknolojilerin toplam faktör verimliliği ile ilişkili olduğu anlaşılarak bu anlamda bölgede işletmelerin inovasyon yatırımları konusunda desteklenmesi gerektiği sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
As it is known that the technological developments and new production techniques have positive influences on production increase, productivity and finally economic growth, it has become a subject which has been studied for a long time. Thus, it is also understood that a special study field has been emerged in the literature with regard to comprehending the opportunities to be created by IV. Industrial Revolution. In this scope, the main aim of the study is to analyze the effects of the new industrial revolution on work force market and productivity and then to make comment about the current state of production industry of our country in the course of transformation process. Additionally, the aim is to make analysis on enterprises in terms of total factor productivity and to find out the obstacles and problems on the way to their dijital transformation through evidence-based methods. In this regard, the target population of the study is 11.149 production industry enterprises in Kocaeli and Sakarya cities. Sample size based on this values: tolerance size of the instruction is 0.05, the rate of visualization in the desired situation is 0,5, Alfa error level is 0.09 and t = 1.75. Thus, the sample value was founded to be 282. The study findings have been assessed according to the questionnaires made with the enterprises and the results of the data analysis in parallel with the sample value. At the end of the study, the results have been achieved that the enterprises are not ready to the new industrial revolution due to some reasons such as the lack of qualified human resources, lack of internal and foreign financial resources and lack of structure which will support the Research and Development activities in the region; experiencing low capacity usage and low productivity level problem; an economic constriction with the rate of 17,12% on the employment of blue-collar in regional workforce market and a new need of workforce will ocur. In addition, the R&D activities and new technologies means have positive intercourse on total factor productivity and the enterprises in the region should be supported in respect of R&D investments.