Factors determining effectiveness of internal audit in commercial banks: The case of study (Commercial banks of Herat-Afghanistan)
Ticari bankalarda iç denetimin etkinliğini belirleyen faktörler: Araştırma (Herat-Afganistan'ın ticari bankaları)
  1. Tez No: 653951
  2. Yazar: MAROUF FAQIRI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN NESRİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: İç Denetim, Afganistan Ticari Bankaları ve İç Denetimin Etkinliği, Internal Audit, Internal Audit Effectiveness, and Afghanistan Commercial Banks
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
İç denetim, uygun şekilde uygulandığında ve yönetildiğinde kurumun hedefine ulaşmasını sağlamada önemli rol oynar. Düzeltici önlemler almak ve prosedürleri etkinleştirmek amacıyla iç denetim uygulayan kurumlar, iş tehditlerini ve sistem verimsizliklerini daha iyi belirleyebilir. Bu çalışmanın amacı, Herat Afganistan'daki ticari bankalarda iç denetim etkinliğini belirleyen faktörleri ortaya koymaktadır. Çalışmada,“amaçlı örnekleme”yaklaşımı kullanılmış olup Afganistan Ticari Bankalar genel merkezi iç denetçilerini kapsamaktadır. Analiz, nicel araştırma yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada araç olarak nicel araştırma terminolojinde yer alan“anket yöntemi”uygulanmıştır. Afganistan Ticaret Bankası'nın iç denetçilerinden 21'si tarafından doldurulan bu anketlerde 5'li Likert ölçeği kullanılmış ve SPSS istatistik yazılımı kullanılarak sonuçlar analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; katma değer yaratma, departman performansını iyileştirme ve örgütsel verimliliği artırma konularında yönetim desteğinin, iç denetimin etkinliği üzerinde açık ve istatistiksel olarak anlamlı sonuçlarla olumlu bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda, Herat Afganistan'daki ticari bankaların iç denetiminin etkinliğini belirleyen tek faktör yönetim desteğidir. Araştırmacının ana önerisi; üst yönetimin iç denetim personelini desteklemesi iç denetim departmanının genişletilmesi ve iç denetim ekibinin gereksinmelerinin karşılanmasıdır.
Özet (Çeviri)
The thesis is published within the MBA program at the University of Istanbul Aydin. Internal audit plays a major role in enabling an institution to achieve its goals when properly implemented, operated and managed. To take corrective measures and strengthen procedures, companies that implemented, operated and managed internal auditing successfully became more able to recognize their business threats and inefficiencies in the system. The overall goal of the paper is to recognize factors influencing the effectiveness of internal audit in commercial banks of Herat-Afghanistan. The study used a purposive sampling approach and included Afghanistan Commercial Banks' headquarters, internal auditors. The analysis followed a form of research by using quantitative methods of research. The study tool used in quantitative terminology by 21 self-administered questionnaires. These questionnaires were prepared on a 5 point Likert-scale, distributed to the Afghanistan Commercial Bank's internal auditors and analyzed using the SPSS statistical software. Based on the research results; management commitment and supports had a positive relationship with the internal audits efficacy regarding to value-adding, improving departmental performance and improving organizational efficiency, with clear and statistically significant consequences. In this respect, the only determining factor of the effectiveness of the Internal Audit of commercial banks in Herat-Afghanistan is management support. The main recommendation of the researcher is; that the senior management supports the staff of internal audit; enlarges the internal audit department and satisfies the internal audit team's requirements and needs.