Mağaza imajının hedonik (hazcı) tüketim ile tüketici sadakatine etkisi: Mersin ilinde elektronik mağazalar üzerine bir araştırma
The effect of store image on hedonic consumption and consumer administration: A research on electronic stores in Mersin
  1. Tez No: 653957
  2. Yazar: KORAY AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN YAVUZALP MARANGOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mağaza İmajı, Hedonik (Hazcı) Tüketim, Tüketici Davranışları, Sadakat, Elektronik Mağaza, Store Image, Hedonic Consumption, Consumer Behavior, Loyalty, Electronic Store
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Araştırma Mersin İlinde bulunan elektronik mağazaları tercih eden tüketicilerin mağaza imajının hedonik (hazcı) tüketim ile tüketici sadakatine etkisi için yapılmıştır. Araştırma örneklemi 500 kişiden oluşmaktadır. Bu çalışmanın birinci ve ikinci bölümünde araştırmanın konusu olan kavramlar ile ilgili literatür taraması, üçüncü bölümde araştırmanın bulguları ve son bölümde de sonuç değerlendirme kısmı yer almaktadır. Birinci bölümde; mağaza imajı ile sadakat kavramları ile ilgili tanımlamalar ve tartışmalar yer almaktadır. Mağaza imajı ile sadakat kavramının tanımı ve mağaza imajının unsurları (atmosfer, personel, fiyat, ürün, değer, kalite, memnuniyet, satın alma noktası), mağaza imajı ile sadakat için önceden yapılmış çalışmalar bazı çalışmalar ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde; tüketicinin tanımı, tüketici davranışını etkileyen (sosyal, psikolojik ve kişisel) klasik faktörler, satın alma karar tipleri ile süreçlerinden sonra günümüz tüketici davranışını etkileyen hedonik (hazcı) kavramının tanımı, tüketici davranışı sebepleri ve hedonik tüketim davranışı boyutları olan (sosyal amaçlı alışveriş, macera amaçlı alışveriş, rahatlamak amaçlı alışveriş, başkalarını mutlu etmek için alışveriş, fikir edinmek için alışveriş ve fırsatları yakalamak için alışveriş) nedenler ile ilgili bilgiler veriler önceden yapılmış bazı çalışmalar yer almaktadır. Araştırmanın üçüncü bölümünde, çalışmanın konusu olan elektronik mağazaların tanımı ile (Vatan Bilgisayar, MedıaMarkt, Teknosa) ilgili bilgiler verilecektir. Çalışma Mersin ilinde yapılarak araştırma ile ilgili amacı, önemi, kapsamı, sınırlılıkları, yöntemi, türü, örneklemi, modeli ile birlikte araştırma analizi değerlendirilmiş ve sonuç olarak elektronik mağazalarda mağaza imajının hedonik (hazcı) tüketim davranışı ile tüketici sadakatine etki ettiği görülmüştür. Dördüncü bölümde ise bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out for the effect of the store image of consumers who prefer electronic stores in Mersin Province to hedonic consumption and consumer loyalty. The research sample consists of 500 people. In the first and second parts of this study, the literature review about the concepts that are the subject of the research, the findings of the research in the third part and the result evaluation part in the last part are included.In the first part; There are definitions and discussions about store image and loyalty concepts. The definition of store image and loyalty concept and elements of store image (atmosphere, staff, price, product, value, quality, satisfaction, point of purchase), store image and previous studies for loyalty are given general information about some works. In the second part; definition of consumer, classical factors affecting consumer behavior (social, psychological and personal), types of purchasing decision, and the definition of hedonic concept that affects today's consumer behavior, causes of consumer behavior and dimensions of hedonic consumption behavior (social shopping, adventure shopping, relaxation) purpose shopping, shopping to make others happy, shopping to get ideas, and shopping to capture opportunities), information on reasons, and some previous studies. In the third part of the research, information related to the definition of electronic stores (Vatan Bilgisayar, MedıaMarkt, Teknosa) will be given. The study was conducted in Mersin province, the purpose, importance, scope, limitations, method, type, sample, model and research analysis of the research were evaluated and as a result, it was seen that the image of the store affects the hedonic consumption behavior and consumer loyalty in electronic stores.In the fourth part, the findings are evaluated.