Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk Hematoloji Polikliniğine ve Servisine 01.01.2015-01.09.2019 tarihleri arasında başvuran immün trombositopenik purpura tanılı hastaların demografik özellikleri, klinik izlemleri, laboratuvar bulguları, hastalığın prognozu ve tedavi yanıtlarının geriye dönük değerlendirilmesi
Demographic characteristics, clinical follow-up, laboratory findings, prognosis of the disease and treatment responses of patients diagnosed with immune thrombocytopenic purpura who applied to The Pediatric Hematology Outpatient Clinic and Service of Ondokuz Mayis University Faculty of Medicine between 01.01.2015-01.09.2019
  1. Tez No: 654039
  2. Yazar: SELÇUK TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, İTP, Yeni tanı, Kronik, Tedavi, Childhood, ITP, Newly diagnosis, Chronic, Treatment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: İmmün trombositopeni (İTP), çocuklarda sık görülen hastalıklardan olup yeni tanı, persistan ve kronik olmak üzere üç farklı klinik formda görülebilmektedir. Çalışmamızda, çocukluk çağı İTP hastalarının demografik özelliklerinin, muayene bulgularının, uygulanan tedavilerin ve tedavi yanıtlarının değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 1 Ocak 2015–1 Eylül 2019 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı'nda İTP tanısı almış 142 çocuk hastayı kapsamaktadır. İTP'li çocuklarda demografik özellikleri, muayene bulguları, uygulanan tedavi, tedavi yanıtları ve bir yıl sonundaki durumları değerlendirildi. İstatistiksel analizde IBM SPSS Statistics Versiyon 22 paket programı kullanıldı. Sonuçlar: Ortalama tanı yaşı 4,74±3,65 yıl idi. Erkek/Kız oranı 1,00 idi. Çalışmadaki 142 hastanın %61'i (n=87) yeni tanı İTP, %16'sı (n=23) persistan İTP, %23'ü (n=32) kronik İTP olarak değerlendirildi. Yeni tanı ve kronik hastaların bazı klinik ve laboratuvar özellikleri karşılaştırılarak kronikleşmeye etki eden faktörler araştırıldı. Başvurular açısından mevsimsel fark saptanmadı. Hastaların %41,5'inde geçirilmiş enfeksiyon öyküsü mevcuttu. Hastaların %11,9'unda aşılanma öyküsü mevcuttu. En sık başvuru nedeni %49,2'si (n=70) ekimoz, %27,4'ü (n=32) peteşi idi. Başvuruda, ortalama trombosit sayısı 13,37±12,29X109/L (1-49X109/L) idi. Çalışmamızda kronik İTP hastalarında tanı yaşı ortalaması, yeni tanı İTP hastalarına göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,004). Başvuru sırasında geçirilmiş enfeksiyon öyküsü olan 59 hastanın %64,4'ü (n=38) yeni tanı olarak seyrederken, %18,6'sı (n=11) kronik seyir gösterdi. Kronik İTP'lilerin başvuru trombosit sayısı ortalamasının yeni tanı İTP vakalarına göre yüksek olduğu dikkati çekti (p=0,001). Yeni tanı İTP'li 87 olgunun ilk tedavilerinde; %58,6'sına (n=51) İVİG, %21,8'ine (n=19) pulse steroid verildi. Yanıt oranları açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0,116). Kronik İTP'li 32 olgunun ilk tedavilerinde; %31,2'sine (n=10) İVİG, %31,2'sine (n=10) pulse steroid verildi. Yanıt oranları açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0,192). Yorum: Çocukluk çağı İTP, genelde kendini sınırlayan bir hastalıktır. Değişken bir seyir göstermekle birlikte tanı yaşı, trombosit sayısı kronikleşme açısından önemli olabilir. Ancak prospektif, iyi tasarlanmış detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Immune thrombocytopenia (ITP) is one of the most common diseases in children and can be seen in three different clinical forms: newly diagnosis, persistent and chronic. In our study, we aimed to evaluate the demographic characteristics, examination findings, treatments applied and treatment responses of childhood ITP patients. Materials and Methods: This study includes 142 pediatric patients diagnosed with ITP in the Pediatric Hematology Department of Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital between January 1, 2015 and September 1, 2019. Demographic characteristics, examination findings, treatment applied, treatment responses and their condition at the end of one year in children with ITP were evaluated. IBM SPSS Statistics Version 22 package program was used for statistical analysis. Results: The mean age at diagnosis was 4.74 ± 3.65 years. Male/Female ratio was 1,00. Of the 142 patients in the study; 61% (n=87) were evaluated as newly diagnosed ITP, 16% (n=23) as persistent ITP, 23% (n=32) as chronic ITP. Factors affecting chronicity were investigated by comparing some clinical and laboratory features of newly diagnosis and chronic patients. There was no seasonal difference in terms of applications. 41,5% of the patients had a history of previous infection. 11,9% of the patients had a history of vaccination. The most common reason for application was ecchymosis in 49,2% (n=70) and petechiae in 27,4% (n=32). The mean platelet count was 13,37 ± 12,29X109/L (1-49X109/L). In our study, the mean age at diagnosis was found to be significantly higher in patients with chronic ITP compared to newly diagnosed ITP patients (p=0,004). While 64,4% (n=38) of 59 patients with a history of previous infection watched as newly diagnosed ITP, 18,6% (n=11) had a chronic course. It was observed that the average platelet count at presentation was higher in patients with chronic ITP than the newly diagnosed ITP cases (p=0,001). In the first treatments of 87 patients with newly diagnosed ITP; IVIG was given to 58,6% (n=51) and pulse steroid was given to 21,8% (n=19). There was no significant difference in response rates (p=0,116). In the first treatments of 32 cases with chronic ITP; IVIG was given to 31,2% (n=10) and pulse steroid was given to 31,2% (n=10). There was no significant difference in response rates (p=0,192). Comment: Childhood ITP is generally a selflimiting disease. Although it shows a variable course, the age of diagnosis and the platelet count may be important in terms of chronicity. However, prospective and well designed detailed studies are needed.