Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Cocuk Gastroenteroloji Polikliniğine 1 eylül 2009-31 ağustos 2019 tarihleri arasında başvuran otoimmün hepatit tanılı hastaların demografik özellikleri, klinik izlemleri, laboratuvar bulguları, hastalığın prognozu ve tedavi yanıtlarının geriye dönük değerlendirilmesi
A retrospective evaluation of the demographic characteristics, clinical follow-ups, laboratory findings, prognosis of the disease and treatment responses of patients diagnosed with autoimmune hepatitis who applied to the Pediatric Gastroenterology Outpatient Clinic at Ondokuz Mayis University Faculty of Medicine between september 1, 2009 and august 31, 2019
- Tez No: 633818
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN GAZİ KALAYCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Otoimmün Hepatit, pediatrik gastroenteroloji, tedavi, prognoz, Autoimmune Hepatitis, pediatric gastroenterology, treatment, prognosis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çocuk Gastroenteroloji Polikliniğinde Otoimmün Hepatit tanısı alan hastaların; demografik özellikleri, klinik ve laboratuvar bulguları geriye dönük araştırılarak aralarındaki ilişkiye dikkat çekilmesi ve bu verilerin ülkemizde ve dünyada yapılmış çalışmalar ile kıyaslanarak farklı coğrafik bölgelerdeki genetik yapı değişiklikleri, çevresel farklılıklar ve hayat tarzı dikkate alındığında, bu değişkenlerin Otoimmün Hepatit tanısı üzerine olan etkilerini kıyaslamak amaçlanmıştır. Gereç/Hastalar ve Yöntem: Polikliniğimize 1 Eylül 2009- 31 Ağustos 2019 tarihleri arasında başvuran, 18 yaşından küçük ve Otoimmün Hepatit tanısı almış olgular değerlendirilmeye alındı. Hastaların demografik özellikleri, klinik izlemleri, laboratuvar bulguları, hastalığın prognozu ve tedavilere ait veriler kaydedildi. Bulgular: Çalışma kapsamında 38 hasta (24 kız, 14 erkek) incelendi. Hastaların başvuru yaşı ortalama 123,1±62,8 ay (min-maks: 8 ay- 207 ay) olarak belirlendi. En sık görülen klinik semptom sarılık (14 hasta, %36,8) olarak belirlendi. Otoimmün Hepatit tip 1 için %89,5, tip 2 için %10,5 oranına sahipti. Otuzbeş hastada (%92,1) karaciğer enzim düzeyinde yükseklik saptandı. Biyopsi yapılan 36 hasta içerisinde en çok lenfoplazmositer hücre infiltrasyonu (32 hasta, %88,9) gözlemlendi.En çok uygulanan tedavi azatiopirin tedavisidir. Hastaların son kontrolünde; 32 hasta (%84,2) düzenli olarak tedavilerini almaya devam etmekte, üç hastada (%10,5) remisyon sağlamışken bir hastamızda nüks gelişmiş, bir hastamız kendi isteği ile ilaçlarını kullanmamış, bir hastamız ise ensefalit nedeni ile vefat etmiştir. Tartışma ve Sonuç: Otoimmün Hepatit sıklığı ülkemizde ve dünyada yapılmış çalışmalar incelendiğinde genel olarak bölgesel farklılıklar saptanmıştır. Çalışmamızda dahil olmak üzere yapılan birçok çalışma genellikle tek merkezlidir ve bu da sonuçların genellenmesi açısından kısıtlılık oluşturmaktadır. Bu çalışmamızda OİH tanısı almış hastaların demografik verilerinin, hastalık tipinin; klinik ve laboratuvar bulguları üzerine etkisi incelenmiştir ve anlamlı bir sonuç elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Drawing attention to relationship of demographic characteristics, clinical and laboratory findings investigated retrospectively of the patients diagnosed with Autoimmune Hepatitis (AIH) in Pediatric Gastroenterology Outpatient Clinic and comparing these data with the studies conducted in our country and in the world, it is aimed to compare the effects of these variables on the diagnosis of AIH, considering the genetic structural changes in various geographical regions, environmental differences and lifestyle. Method: The patients admitted to our outpatient clinic between September 1, 2009 and August 31, 2019, younger than 18 years old and diagnosed with AIH were evaluated. Demographic characteristics of the patients, clinical follow-up, laboratory findings, prognosis of the disease and treatment data were recorded. Result: Within the scope of the study, 38 patients (24 girls, 14 boys) were investigated. The average application age of the patients was detected as 123.1 ± 62.8 months (min-max: 8 months-207 months). The most common clinical symptom was detected as hepatitis (14 patients, 36.8%). AIH Type 1 had a rate of 89.5% and Type 2 had a 10.5%. Liver enzyme levels were detected high in 35 patients (92.1%). Among 36 patients who underwent biopsy, the highest lymphoplasmocytic cell infiltration was detected (32 patients, 88.9%). The most commonly used treatment is azathiopyrine treatment. At the final visits of the patients; 32 patients (84.2%) continued to receive their treatments regularly, while 3 patients (10.5%) achieved remission, one of our patients relapsed, one of our patients did not use their drugs voluntarily, and one patient died due to encephalitis diagnosis. Discussion and Conclusion: Regional differences were observed, when the frequency of AIH was examined in our country and in the world. Most of the studies, including our study, are usually single-centered, and this causes a limitation in terms of generalization of the results. In this study, effects of the demographic data of patients diagnosed with AIH and disease types on clinical and laboratory findings were investigated and no suggestive result could be revealed.