Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen ve yayılması muhtemel yeni altıntop çeşitlerindeki virüs ve virüs benzeri hastalıkların tanılanması
Determination of virus and virus like diseases of the present and newly introduced grapefruit varieties in east Mediterranean region in Turkey
  1. Tez No: 65404
  2. Yazar: SAMİ TUNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ASİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Grapefruits, Citrus Virus Diseases
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Öz Türkiye'de altıntop üretiminin tamamına yakın bir bölümü Doğu Akdeniz Bölgesi'nde gerçekleştirilmektedir. Bölgede yaygın olarak yetiştirilen Marsh seedless altıntop çeşidinin yanında buna alternatif olabilecek renkli altıntop çeşitleri de son yıllarda oldukça talep görmeye başlamıştır. 1980' li yıllardan sonra tamamen kontrolsüz yollarla ülkemize giren renkli altıntop çeşitlerinin çoğu, bölgede hızla yayılma eğilimine girmiş bulunmaktadır. Bu çalışmada, bölgede geniş alanlarda yetiştiriciliği yapılan Marsh seedless altıntop çeşidi ile Redblush, Star ruby, Henderson, Rio red ve Rey ruby renkli altıntopları ile Oroblanco çeşidindeki mevcut virüs ve virüs benzeri hastalıklar biyolojik ve serolojik yöntemlerle saptanmıştır. Çalışma sonucunda, bölgede bu çeşitlerin yayılmasında ana ağaç kaynağı olmuş ve bu çalışma için seçilmiş aday ağaçların psorosis, impietratura, infectious variegation, concave gum virüsleri; exocortis, cachexia viroidleri ve stubborn hastalığını içerecek şekilde bir veya birden fazla hastalık etmenleriyle bulaşık olduğu görülmüştür. Diğer taraftan, yalnızca bir koleksiyon parselinde Rey ruby çeşidinde hastalık etmeni saptanmamıştır. Anahtar KelimeIer:Altıntop,Turunçgil Virüsleri
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT Almost all grapefruits production of Turkey is produced in East Mediterranean Region. Marsh seedless is the most common variety in the region. Recently, red-fleshed grapefruit varieties have been demanded as alternative varieties after 1980's. In this study, virus and virus-like diseases of Marsh seedless, Red blush, Star ruby, Henderson, Rio red. Rey ruby and Oroblanco were determined by biological indexing, PAGE and serological assays. At the and of study, it was observed that selected trees were infected with one or more casual agents of psorosis, impietratura, infectious variegation, concave gum viruses; exocortis and cachexia viroids and stubborn disease. On the other hand, Rey ruby variety was free from all above mentioned diseases.